Zadnje objave

Home » Zadnje objave » Snežni plaz 27.3.2023 (video) – Centralna grapa na Zelenici

Snežni plaz 27.3.2023 (video) – Centralna grapa na Zelenici

Trenutne razmere v tržiškem visokogorju so dokaj zahtevne zaradi močnega severnega vetra in novega snega, ki smo ga dobili v zadjih dneh. Na 1500 metrih je padlo približno 50 mm padavin. V visokogorju nad 1800, 1900 metri je vičino časa snežilo. Sneženje je spremljal tudi veter.

Vemo, da je veter glavni gradnik snežnih plazov. Veter sneg prenaša in odlaga v zavetrne lege. Tam veter gradi zamete in klože, ki so lahko usodni za človeka, če dodatno obremenimo snežno površino, ki je slabo sprijeta  s staro snežno oddejo. 

Na območju Zelenice, ki sega od Ljubelja pa vse do Završnice je zelo težko točno predvideti oziroma napovedati na katere dele bo veter odlagal sneg, tudi, če vemo, da bo pihal s severa, saj ima veter na tem delu svoja pravila. 

Spodaj v videu, ki smo ga zajeli s pomočjo Tržič TV, lahko vidite kako veter prenaša sneg na pobočju iz juga proti severu, čeprav piha nad 1700 metri močan severni veter s sunki do 70 km/h. Bodite tudi pozorni, kako se sponatno sproži dokaj velik plaz suhega nesprijetega snega v Centralni grapi.   

Danes je na tržiškem nad 1700 metri PRECEJŠNJA, 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov. Lokalni lavinski bilten je dostopen na tej povezavi

V naslednjih dveh dneh, vse do četrtka vam odsvetujemo obisk visokogorja, saj je in bo snežna odeja zelo nepredvidljiva.

Previous Post

Plazovni bilten 42, ponedeljek 27.3.2023 za območje Občine Tržič

Next Post

Plazovni bilten 43, sreda 29.3.2023 za območje Občine Tržič

Start typing to see projects you are looking for.
Piškotki
Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.zvsp.si uporablja piškotke.
Accept More info