Plazovni bilten 42, ponedeljek 27.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 29.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1700 metri 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1700 metri je 1. stopnje.
Snežne razmere
V zadnjih dneh je na 1600 metrih skupno padlo do 35 cm snega. Višje v visokogorju pa ga je še več. V sredogorju je sprva začel padati moker sneg. Do višine nekje 1700 metrov se je boljše sprijel s staro vlažno snežno površino. Višje v visokogorju je sneg padel na trdo lokalno tudi poledenelo površino in se je zelo slabo sprijel. Sneženje je v visokogorju spremljal v začetku zahodni veter s sunki do 50 km/h, kasneje pa je veter obrnil smer in je pihal iz severa s sunki do 40 km/h. Hitro se je hladilo zato je bila meja sneženja na okoli 900 metrih. Pod 1200 metri je snega manj. Grebeni so zaradi vetra spihani do stare ali skoraj kopne podlage. Tudi nekatera široka severna pobočja so spihana do kamnite ali stare snežne podlage. Veter je odlagal sneg v zavetrne lege, v ozke grape, pod grebene in gradil plazovne probleme. Na teh delih nad 1800 metri je sneg zelo nestabilen.
Predviden razvoj vremena
Danes bo prevladovalo oblačno vreme. Dopoldne bo pihal bo SV veter, popoldne pa zmeren do močan severni veter. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli +0°C, na 2000 metrih pa okoli -4°C. Jutri bo jasno. Ohladilo se bo. Zjutraj bo višina ničte izoterme na okoli 400 mnv. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -4°C, na 2000 metrih okoli -9°C. V visokogorju bo pihla SZ veter do 40 km/h. V sredo bo oblačno. V visokogorju bo pihal zahodni veter. Nekoliko bo topleje.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes in jutri v visokogorju ne bo kaj dosti preobražala. Veter bo še raznašal sneg in gradil nova kložasta območja. Na teh delih lahko že z dodatno obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz. Grebeni bodo spihani in poledeneli vse do srede.
V sredogorju, pod nekje 1400 metri bo danes snežna odeja zmehčana. Z dovolj strmih pobočij visokogorja in tudi sredogorja se lahko spontano prožijo kložasti plazovi. Tudi v sredogorju so nastali zameti in kložasta območja.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo danes in lokalno tudi jutri nad 1700 metri PRECEJŠNJA, 3. stopnje. V sredo bo nad 1700 metri splošna nevarnost proženja snežnih plazov 2. stopnje.
Pod 1800 metri bo 1. stopnje. Pod 1300 metri je padlo snega manj in se plazovne razmere niso kaj dosti spremenile.