Plazovni bilten 59, sobota 6.5.2023 za območje Občine Tržič

Zadnji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 10.5.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1900 metri ZMERNA, 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1900 metri bo MAJHNA, 1. stopnje.
Snežne razmere
V preteklem tednu se je snežna oddeja čez dan topila, čez noč pa v visokogorju lokalno tudi površinsko pomrznila. Spontano so se prožili plazovi mokrega snega na vseh pobočjih. Podirale so se tudi opasti. V sredogorju in lokalno tudi visokogorju so prisojne lege že skoraj kopne. Na osojnih legah visokogorja in senčnih pobočjih je nekoliko več snega.
Predviden razvoj vremena
Danes bo smremenljivo oblačno. V popoldanskem času lahko so možne krajevne plohe ali tudi nevihte. TEmperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 10°C, na 2000 metrih okoli 7°C. Pihal bo šibak veter spremenljivih smeri. Jutri bo oblačno s pogostimi padavinami v popoldanskem času. Temperature bodo podobne današnjim. Pihal bo šibak JZ veter. Tudi v ponedeljek bo oblačno s padavinami. Oblačno vreme bo tudi v torek.
Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo tudi v naslednjih dneh hitro topil. Padavine v obliki dežja bodo še dodatno obtežile snežno oddejo. Na vseh pobočjih visokogorja so možni manjši plazovi mokrega snega, ki lahko dosežejo kopne dele sredogorja. V naslednjih dneh se bodo podirale tudi opasti, zato bodite pazljivi pri hoji pod grebeni. Ne izključujemo tudi manjše skalne odlome.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo do ponedeljka nad 1900 metri 2. stopnje, nižje 1. stopnje. Od torka naprej se bo nevarnost proženja snežnih plazov znižala tudi v visokogorju Občine Tržič.