Plazovni bilten 58, ponedeljek 1.5.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 5.6.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad gozdno mejo ZMERNA, 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod gozdno mejo bo MAJHNA, 1. stopnje.
Snežne razmere
V preteklih dneh je bila snežna oddeja po večini vlažna. Spontano so se čez dan prožili plazovi mokrega snega na vseh pobočjih, ne glede na usmerjenost. Snežna oddeja je tudi v globino vlažna. Na prisojnih legah se sneg hitro topi, predvsem med daljšimi sončnimi obsevanji. Kopne površine se povečujejo tudi v visokogorju. Na osojnih, senčnih pobočjih se sneg nekoliko počasneje tali.
Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno oblačno. Dopoldne bo še posijalo sonce. Temperatura zraka na 1500 metih bo okoli 6°C, na 2000 metrih okoli +2°C. V visokogorju bo pihal šibak JV do J veter. V noči na torek bo začelo deževati. Tudi jutri, v torek bo oblačno in deževno. Višina ničte izoterme bo nad 2100 metri. V sredo bodo padavine ponehale. Deloma se bo zjasnilo. V nadaljevanju tedna bo topleje. Višina ničte izoterme se bo dvigovala.
Tendenca snežnih razmer
Sneg bo tudi v tem tednu vlažen in se bo talil. Zaradi dežja in višjih temperatur bo gostota snežni oddeji narasla. Obstaja velika verjetnost rušenja opasti, zato bodite pazljivi pri hoji pod grebeni oziroma pobočji, kjer so nad vami vidne opasti. Pričakujemo, da se bodo spontano prožili tudi plazovi mokrega snega. Veliko prisojnih pobočij je že kopnih. Malo snega ali nič več je tudi pod 1300 metri.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo v tem tednu nad gozdno mejo 2. stopnje, nižje 1. stopnje. Nekoliko večja nevarnost proženja bo ob padavinah. Izbirajte cilje, ki so primerni za trenutne razmere. Na osojnih legah visokogorja je v Občini Tržič snega še veliko.