Plazovni bilten 43, sreda 29.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 31.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo nad 1700 metri PRECEJŠNJA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1700 metri je 1. stopnje.
Snežne razmere
Močan severni veter, ki je pihal danes in včeraj je v večjih količinah nad 1400 metri pranašal sneg in gradil nova kložasta območja in snežne zamete. Na vseh pobočjih, ne glede na usmerjenost so se spontano prožili plazovi suhega nesprijetega snega. Snežne in plazovne razmere so trenutno nepredvidljive. Snežna odeja se ni preobražala zaradi nizke zračne vlage, nizkih temperatur in severnega vetra, ki še vedno prenaša sneg vendar v manjših količinah. Med staro in novo, napihano snežno odejo so nastale kritične plasti, ki ne držijo človeške teže! Tukaj je snežna odeja zelo nestabilna. Šibke plasti so tudi v stari snežni oddeji, ki je v globini vlažna.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v sredo bo zjuztraj še oblačno. V dopoldanskem času se bo deloma zjasnilo. V noči na sredo bo začel pihati JZ veter in ogrelo se bo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli +0°C, na 2000 metrih okoli -2°C. Nad 2000 metri bo pihal zmeren Z do SZ veter. V četrtek bo še topleje. Meja ničte izoterme bo nad 2800 metri. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +5°C, na 2000 metrih okoli +3°C. Pihal bo JZ veter do 40 km/h. V petek bo oblačno s padavinami. Še nekoliko bo topleje. Pihal bo JZ veter s sunki do 50 km/h.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo do jutri, srede do sredi dneva nad 1500 metri ostala suha in rahla. Ozračje se bo začelo postopoma ogrevati že danes ponoči in zapihal bo JZ veter kar bo vplivalo na površino snežne odeje in njeno preobrazbo. Narasla bo tudi zračna vlaga. V sredogorju se bo tako sneg hitreje preobražal kot v visokogorju. V visokogorju, nad približno 1700 metri bo sneg na osojnih legah ostal suh vse do srede zvečer, zato bo nad 1700 metri jutri še PRECEJŠNJA nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič. Na vseh pobočjih in ozkih grapah, ne glede na usmerjenost je veliko napihanega snega oziroma veliko kložastih območij. Na teh delih je snežna odeja zelo nestabilna in nepredvidljiva in lahko že z majhno dodatno obremenitvijo sprožite snežni plaz!!! Nekatera pobočja in grebeni pa so spihani do stare ali kopne podlage.
V noči na četrtek se bo snežna odeja omehčala in začela posedati tudi v visokogorju. Nižje v sredogorju, pod 1500 metri pa se bo tudi topila. Sneg se bo začel hitreje preobražati in stabilizirati. Ne izključujemo posameznih plazov mokrega sprijetega snega iz dovolj strmih pobočij, lahko tudi posamezne zdrsne plazove, ne glede na usmerjenost, zato bodite pazljivi pri hoji pod pobočji s pogostimi plazovi!!! V četrtek bo tako nad 1700 metri 2. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje bo 1. stopnje.
Ne glede na ZMERNO nevarnost proženja snežnih plazov, so tudi pri tej stopnji možni posamezni snežni plazovi, zato izbirajte cilje, ki so primerni za trenutne lokalne razmere. Razmere pa so drugačne glede na usmerjenost pobočij in nadmorsko višino, saj je veter nanašal sneg na vsa pobočja! Trenutno je tudi zelo težko prepoznati kložasta območja.