Učno in ostalo gradivo

Home » Učno in ostalo gradivo

Tukaj boste pridobili učno gradivo s področja snega, plazov in vremena. Objavljeno gradivo je predhodno preverjeno s strani strokovnjakov iz določenega področja. Gradiva so last avtorjev, ki so navedeni v posameznem dokumentu. Kopiranje, preprodajanje v poslovne namene je dovoljeno izključno samo s privolitvijo posameznega avtorja. Gradiva s področja snega in plazov se bodo večkrat letno tudi posodabljala. Gradivo je namenjeno Vam. Za kakaršna koli vprašanja in pomoč pri branju ali razumevanju besedil smo Vam na voljo na info@zvsp.si.

Evropska petstopenjska lestvica nevarnosti proženja snežnih plazov

Evropsko petstopenjsko lestvico nevarnosti proženja snežnih plazov, so uvedli leta 1993. Od takrat je v uporabi tudi v Sloveniji. Skupna lestvica določa stopnjo nevarnosti, ki temelji na stabilnosti snežne odeje in verjetnosti, da se bo snežni plaz sprožil. Lestvica vsebuje informacije o značilnosti plazov, ki se prožijo ob določeni stopnji, ter priporočilih in učinkih teh plazov. Namen lestvice je poenotena predstavitev zapletenih procesov v naravi. Lestvica je sestavljena iz petih razredov, ki (čeprav so izraženi s številkami 1–5) ne morejo biti preprosto obdelani matematično. Na primer, stopnja nevarnosti 3-znatna ni višja zgolj za eno stopnjo od stopnje nevarnosti 2-zmerna; nevarnost namreč narašča nesorazmerno (torej ne linearno). 

vir: Volk Bahun, Manca. 2020. Mehanizmi pojavljanja snežnih plazov v slovenskih alpah. Doktorska disertacija. Koper 2020.

Značilni plazovni problemi 

NOV SNEG

NAPIHAN SNEG

ŠIBKE PLASTI V SNEGU

MOKER SNEG

POLZEČ SNEG

Evropsko združenje lavinskih služb (EAWS) in njihove članice poleg rednega napovedovanja snežnih plazov skrbijo tudi za vzpostavitev novih standardov za lavinske službe v Evropi. Poleg evropske petstopenjske lestvice proženja snežnih palzov in razvrščanja plazov po velikosti so leta 2017 potrdili tudi tako imenovane osnovne plazovne probleme. Poznamo pet tipičnih plazovnih problemov, ki so prikazani zgoraj na slikah. S klikom na posamezno sliko, se vam odpre razlaga posameznega plazovnega problema.

vir: Volk Bahun, Manca. 2020. Mehanizmi pojavljanja snežnih plazov v slovenskih alpah. Doktorska disertacija. Koper 2020

Iskanje zasutih s plazovno žolno

Fino in točkovno iskanje

Ilustracija: © Georg Sojer 

Izkopavanje zasutega

Ilustracija: © Georg Sojer 

Informacijska piramida, ki se uporablja pri nastanku plazovnih biltenov

vir: Volk Bahun, Manca. 2020. Mehanizmi pojavljanja snežnih plazov v slovenskih alpah. Doktorska disertacija. Koper 2020

EAWS matrica za napovedovanje snežnih plazov

METEOROLOGIJA

Uvod v meteorologijo

Učno gradivo – “Uvod v meteorologijo” avtorja Gregorja Skoka;  Link

Vreme in podnebje v gorah

Knjiga “Vreme in podnebje v gorah” avtorjev Tomaža Vrhovca, Damijana Kasteleca in Zdravka Petkovška. 

Knjigo je potrebno naročiti in jo ni v elektronski obliki. Link 

VIDEO UČNE VSEBINE

ORTOVOX

Start typing to see projects you are looking for.
Piškotki
Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.zvsp.si uporablja piškotke.
Accept More info