Plazovni bilten 60, torek 9.5.2023 za območje Občine Tržič

Zadnji lokalni plazovni bilten za območje Občine Tržič

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je MAJHNA, 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Sneg se je v preteklih dneh hitro topil na vseh pobočjih. Nekoliko počasneje v visokogorju, nad 1800 metri. V veliki meri so prisojna pobočja kopna. Več snega je v senčnih legah osojnih strani. Sneg je do višine približno 2000 metrov bil vlažen, tudi v nočnem času. Višje je površinsko pomrznil. Na grebenih so še vedno opasti, ki se bodo rušile ob sončnem obsevanju v naslednjih dneh.
Predviden razvoj vremena
Danes popoldne se bo delno razjasnilo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +4°C, na 2000 metrih bo okoli +1°C. Pihal bo rahel vzhodnik. Od jutri do petka bo v gorah deževno in megleno.. Meja sneženja bo nad 1700 metri.
Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo tudi v naslednjih dneh topil. Snežna oddeja bo po večini stabilna tudi v prihodnjih dneh. Nad 1700 metri lahko pade nekaj snega. Na grebenih so še vedno opasti, ki se bodo rušile ob sončnem obsevanju, zato bodite previdni. Previdni bodite tudi na padajoče kamenje, predvsem pri hoji pod ostenji.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo danes na območju Občine Tržič in jutri 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
V poletni sezoni Vam želimo veliko lepih trenutkov v gorah. V gore se odpravljajte primerno opremljeni in v dobri kondiciji.
SREČNO!