Zadnje objave

Home » Zadnje objave » Obvestilo – prva večja količina snega, 23.11.2022

Obvestilo – prva večja količina snega, 23.11.2022

Pozdravljeni,

kot kaže se je nova snežna sezona začela že 9 dni prej kakor prejšnja. V lanski sezoni 2021/2022 smo prvo večjo količino snega v sredogorju in visokogorju na območju Občine Tržič in Žirovnica dobili 30.11.2021. 

Preko včerajšnjega dne  in noči na sredo je na nadmorski višini okoli 1500 metrov padlo okoli 45 cm suhega snega. Višje, na višini okoli 2000 m pa je snega okoli 60 cm. Med začetkom sneženja je pihal JZ veter s sunki do 70 km/h, kasneje pa je veter obrnil smer na sever. Sneg je veter prenašal v ozke grape in gradil zamete ter klože. V grapah in zavetrnih legah je snega lahko tudi več kot meter. Na teh delih, na dovolj veliki naklonini (>30°) je snežna odeja nestabilna in lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožimo snežni plaz suhega snega. Drugje je močni veter sneg spihal skoraj do kopnega.

Dom na Zelenici

 

Dokaj neugodne razmere so tudi na travnatih površinah. Sneg je padel na še toplo površino, saj je bila ta zmrznjena samo bolj površinsko (graf spodaj).

Na dovolj strmih južnih travnatih površinah se bodo lahko spontano prožili talni plazovi, zato hojo pod takimi pobočji odsvetujemo. 

V naslednjih dneh bodo temperature zraka v sredogorju in visokogorju nizke, zato bo sneg ostal. Danes bo pihal veter severnih smeri do 40 km/h in bo še prenašal sneg.  Jutri se bo veter omiril.

Skrajni čas je, da pregledamo zimsko opremo, ki je potrebna za obisk gora. Potrebno je tudi obnoviti znanje iskanja z lavisko žolno! Vsi tisti, ki pa boste z obiskom gora začeli letos, pa se za začetek udeležite kvalitetnih tečajev, ki jih organizirajo strokovno usposobljeni ljudje ali društva (Gorska reševalna zveza Slovenije, Gorski vodniki, Planinski zveza Slovenije z inštruktorji planinske vzgoje in ostali strokovno usposobljen kader na tem področju)!

Pred vsako turo pa moramo pogledati vremensko napoved in v celoti prebrati plazovni bilten. Plazovni bilten za območje celotne Slovenije izdaja ARSO-meteorološka služba, lokalni plazovni bilten za območje Občine Tržič in delno občine Žirovnica pa izdajamo v Zavodu za varstvo pred snežnimi plazovi in Službi za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica-Tržič. Ne nasedajte raznim zapisom o razmerah na družbenih omrežjih, da vas le ta ne zavedejo. 

Z objavo lokalnih plazovnih biltenov bomo začeli 1.12.2022.

Snežni plaz je naravna nesreča z največ smrnimi žrtvami v Sloveniji. Na leto v povprečju pod snežnim plazom umreta 1 do 2 človeka! Glede na površino ozemlja, kjer je možnost plazenja je to zelo veliko. Edino s preventivo in kakovostnimi tečaji lahko to število skupaj zmanjšamo!

Srečno in predvsem varno v letošnji zimski sezoni vam želimo člani Zavoda za varstvo pred snežnimi plazovi

 

Previous Post

Radio Slovenija, prvi program: Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič: “Za zdaj smo edini v državi, lahko bi nas bilo več”

Next Post

Plazovni bilten 1, petek 9.12.2022 za območje Občine Tržič

Start typing to see projects you are looking for.
Piškotki
Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.zvsp.si uporablja piškotke.
Accept More info