Plazovni bilten 1, petek 9.12.2022 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v ponedeljek, 12.12.2022 zvečer.

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1700 metri 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 2. stopnje.
Snežne razmere
Star sneg se bo danes do nadmorske višine približno 1700 metrov močno navlažil. Višje v visokogorju pa je danes čez dan snežilo. Nad 1700 metri je JZ veter, ki je pihal s sunki tudi do 70 km/h prenašal sneg in gradill zamete ter klože. Veliko napihanega snega je v dolinah in ozkih grapah. Meja sneženja se bo zvečer začela spuščati. Danes in v noči na soboto bo nad 1900 metri padlo do okoli 70 cm snega. Trenutno je na okoli 1500 metrih 60 cm snega.
V preteklem tednu so se iz več pobočij že prožili plazovi mokrega snega, na delih tudi talni.
Predviden razvoj vremena
Danes, do poznih večernih ur bo meja sneženja na okoli 1700 metri, čez noč pa se bo začela počasi spuščati. Jutri dopoldne ne pričakujemo padavin. Ponovno bo začelo snežiti v soboto popoldne. Ohladilo se bo. Od jutri pa do nedelje po padlo do okoli 20 cm snega. Zapihal bo severni veter in bo še delal lavinske probleme.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo v visokogorju ostala suha in zelo nestabilna, zato lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz. V grapah in dolinah je ogromno napihanega snega. Danes ponoči, ko se bo meja sneženja začela spuščati se bo nov sneg pod 1700 metri nekoliko bolše sprijel z mokro snežno površino. Na dovolj velikih nakloninah lahko pričakujemo spontano plazenje.
Močan severni veter bo tudi v nedeljo čez dan prenašal sneg in gradil zamete ter klože. Ohladilo se bo, zato bo preobrazba snega upočasnejna.