Letošnja zima z debelo snežno odejo kar vabi v gore, kjer je po podatkih ARSO na višini okoli 1500 metrov znatna nevarnost snežnih plazov. Dogajanje na območju Zelenice in tega dela Karavank že šesto leto pozorno opazuje Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Tržič- Zelenica, ki je edina v državi. Ob podpori tržiške občine ekipa spremlja razmere na Zelenici, kjer so postavljene tudi tri vremenske postaje. Z lokalnim lavinskim biltenom preventivno obvešča in opozarja obiskovalce gora in turne smučarje o razmerah in nevarnostih snežnih plazov.

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič

Letošnja zima z debelo snežno odejo kar vabi v gore, kjer je po podatkih ARSO na višini okoli 1500 metrov znatna nevarnost snežnih plazov. Dogajanje na območju Zelenice in tega dela Karavank že šesto leto pozorno opazuje  Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Tržič- Zelenica, ki je edina v državi. Ob podpori tržiške občine ekipa spremlja razmere na Zelenici, kjer so postavljene tudi tri vremenske postaje. Z lokalnim lavinskim biltenom preventivno obvešča in opozarja obiskovalce gora in turne smučarje o razmerah in nevarnostih snežnih plazov. Za lokalni bilten skrbijo Primož Štamcar, Manca Volk Bahun in Gregor Bahun.

“Ob pol petih vstajamo, pregledamo vse podatke, tudi koroške lavinske službe.  V lavinskem biltenu v dveh stavkih  nazorno opozorimo na nevarnost proženja snežnih plazov,” pojasnjuje Gregor Bahun.

“Turnih smučarjev je tudi zaradi epidemije in zaprtih smučišč vse več. Smučarji s smučišč so postali turni smučarji, ki pa, vsaj tako opažamo, ne uporabljajo lavinskega trojčka. Teh je po naših presojah dobra tretjina. Na Ljubelju, na obeh straneh so oznake, table o nevarnosti snežnih plazov. Nekateri opozorila prezrejo in se nanje požvižgajo, med njimi tudi nekateri starši z otroki, ki odhajajo na sankaške proge. Tudi tam prežijo nevarnosti.”

Manca Volk Bahun, ki je plazove v slovenskih Alpah podrobneje raziskovala tudi v doktorski disertaciji, opozarja, da so trenutno najbolj nevarni kložasti plazovi, veliko je tudi napihanega snega.

“Snežni plazovi so vsakoletna nevarnost, letos so nevarnosti tudi v sredogorju. Zelenica je črno območje za snežne plazove. Splošna ocena nevarnosti je lahko nižja, krajevno pa je v posameznih lahko grapah višja kot je razglašeno v lavinskem biltenu.”

“Že doma se moramo pripraviti na turo. Ves čas, ko smo na poti, opazujmo svet okoli sebe. Narava nas opozarja na nevarnosti, zato jo je dobro tudi poslušat.” Dobra in odgovorna priprava na turo že tri desetletja odlikuje Mateja Mejovška, alpinista, turnega smučarja in plezalca. Ob poznavanju terena je preučil nevarnost plazov, vreme. Begunjščica je njegova pogosta smučarska izbira. Tako je bilo tudi minuli ponedeljek, ko se je s prijatelji, turnimi smučarji, po Šentanskem plazu odpravil na Begunjščico. Kot tretjemu smučarju se je sprožila kloža, plaz ga je odnesel pesto metrov nižje.

“Kadar smučam zahtevne ture z večjo nevarnostjo plazu, vedno uporabljam plazovni nahrbtnik. En, dva tri, me je potegnilo v plaz, s skrajnimi močmi v temi sem potegnil za ročko, da se je balon sprožil. Odločilna je bila prijateljska pomoč, vsi smo bili dobro pripravljeni in opremljeni s plazovnim trojčkom. Ko me je plaz odložil, so videli piko, k sreči so me opazili, reševanje je bilo hitro zaključeno.”

“Po poškodbi gležnja sem v bolnici na hitro zbral misli in trenutke ter razmišljal, da bi iskreno opisal, kaj se je zgodilo, kaj sem naredil dobro, kaj slabo, kaj vse te lahko čaka v gorah. V gorah moraš biti vedno previden, nesreča nikoli ne počiva, kljub izkušnjam in znanju nikoli ne veš vsega,” je pomembno sporočilo Mateja Mejovška, ki ga je objavil tudi v skupini turnih smučarjev.