Zadnje objave

Home » Zadnje objave » Možnost spontanega proženja talnih plazov

Možnost spontanega proženja talnih plazov

!OPOZORILO!
 
V preteklih dneh so se na območju Občina Tržič v sredogorju in visokogorju čez dan spontano prožili plazovi na prisojnih pobočjih, zaradi vpliva sončnega obsevanja in višjih temperatur.
Hoja pod takimi pobočji ali prečenje takih pobočij je laho nevarna in nepredvidljiva, saj snežni plaz nima voznega reda. Že v soboto smo izdali biltem, kjer smo opozorili na možnost takega proženja.
 
Proženje snežnih plazov je zelo težko napovedati, lahko pa jih predvidevamo na podlagi kakovostnih vhodnih podatkov, zgodovine snežne odeje (snežnih prerezov) in vremena.
 
Tudi jutri, v sredo pričakujemo, da se bodo spontano prožili plazovi na prisojnih legah s travnato podlago (Vrtača, Begunjščica, območje Zelenice, Košutica, greben Košute) z dovolj veliko naklonino (>35°), zato vas opozarjamo, da se ne zadržujte pod takimi pobočji in jih ne prečite!
 
Spodaj je pripeta slika, ki so jo posneli na Tržič TV ( https://kuula.co/post/NS03T ) danes popoldan. Na sliki je greben Košute, kjer se lepo vidijo številni plazovi.
 
Lokalni lavinski bilten je dostopen na naši spletni strani ali na spodnji povezavi:
 
 
 
Previous Post

Plazovni bilten 27, torek 14.2.2023 za območje Občine Tržič

Next Post

Plazovni bilten 28, petek 17.2.2023 za območje Občine Tržič

Start typing to see projects you are looking for.
Piškotki
Zavedam se in soglašam, da spletna stran www.zvsp.si uporablja piškotke.
Accept More info