Plazovni bilten 27, torek 14.2.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 17.2.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 2000 metri je ZMERNA 2. stopnje, pod 2000 metri pa 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Čez dan se bo nevarnost proženja snežnih plazov na strmih prisojnih pobočjih povečala!
Snežne razmere
V preteklih dneh se je snežna odeja zaradi nekoliko višjih temperatur čez dan še bolj stabilizirala, ponoči pa pomrznila. Plazovne razmere so se nekoliko izboljšale. Na osojnih severnih straneh, kjer ni sonca so na delih še območja z rahlim snegom, predvsem v ozkih grapah. Grebeni so spihani do trde ali poledenele podlage. Široka pobočja na osojnih straneh so ponekod spihana do kamnite podlage, drugod pa do trde snežne podlage.
Čez dan so se na prisojnih pobočjih spontano prožili manjši do srednji snežni plazovi mokrega sprijetega snega. Ponoči sneg pomrzne in se stabilizira, čez dan pa sončno obsevanje ponovno zmehča sneg in naraste gostota snežne odeje, kar pripomore k spontani prožitvi plazov.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v torek bo jasno. Temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva bo okoli +8°C, na 2000 metrih bo okoli +6°C, pihal bo S veter do 30 km/h. Tudi v sredo bo lepo vreme. Zrak bo suh, vidljivost bo dobra.Temperature zraka bodo podobne, veter se bo nekoliko umiril. V četrtek bo več oblačnosti. Višina ničte izoterme bo do četrtka nad približno 2800 metri.
Tendenca snežnih razmer
Plazovne in snežne razmere se bodo na osojnih straneh počasi izboljšale. Višje temperature zraka čez dan in hladna noč bodo plasti v snežni odeji še bolj povezale med seboj. Lokalno bodo lahko še območja z rahlim snegom, saj bo dokaj nizka zračna vlaga. Na teh delih bodite previdni iz prehoda iz trde podlage na oz. v rahel/suh sneg. Snežna odeja se v sredogorju po globini ogreva, predvsem na prisojnih straneh.
Na prisojnih pobočjih bo sončno obsevanje čez dan vplivalo na snežno odejo. Iz dovolj strmih pobočij se bodo pojavljali manjši do srednji plazovi mokrega sprijetega snega in talni plazovi. Ne zadržujte se pod takimi pobočji ali jih ne prečite! Izogibajte se hoji pod pobočji, kjer so vidne razpoke v snežni odeji! Ponoči se bo snežna odeja ohladila in se bo delno stabilizirala ter površinsko tudi pomrznila.
Grebeni bodo ostali trdi ali poledeneli, zato je na teh mestih nevarnost zdrsa. Uporabljajte opremo, ki je primerna za take razmere.