Plazovni bilten 28, petek 17.2.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v nedeljo, 19.2.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 2000 metri je ZMERNA 2. stopnje, pod 2000 metri pa 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Čez dan se bo nevarnost proženja snežnih plazov na strmih prisojnih pobočjih povečala!
Snežne razmere
V zadnjih dneh so se čez dan na številčnih prisojnih pobočjih spontano prožili plazovi mokrega snega in talni plazovi. V nočnem času se je sneg delno spabiliziral in tudi površinsko pomrznil. Zaradi nihanja temperatur se je tudi dobro preobražal. Na osojnih legah so snežne in plazovne razmere skoraj nespremenjene. Zaradi zelo nizke zračne vlage je še vedno sneg suh, predvsem v ozkih grapah visokogorja. Še vedno so manjša kložasta območja a jih je razmeroma lahko prepoznati. Široka pobočja so spihana do trde, na delih tudi do skalnate podlage. Nižje v sredogorju je sneg po večini stabiliziran, razen na prisojnih lega, kjer čez dan vpliva sončno obsevanje.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v petek bo v dopoldanskem času jasno, popoldne pa se bo delno pooblačilo. Temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva bo okoli +6°C, na 2000 metrih bo okoli +2°C, pihal bo Z veter do 30 km/h. V soboro bo oblačno. V višjih legah bo zračna vlaga nizka. Temperature zraka bo na 1500 metrih okoli +6°C, na 2000 metrih pa okoli +5°C. Pihal bo zahodnik.
Tendenca snežnih razmer
Na sosojnih legah visokogorja bodo snežne in plazovne razmere ostale skoraj nepsremenjene. V ozkih grapah bo sneg ostal suh zaradi zelo nizke zračne vlage. Široka pobočja bodo ostala trda. Na delih v visokogorju so še vedno manjša kložasta območja, ki niso povsem stabilna. Na teh delih so v snežni odeji prisotne šibke plasti. Grebeni bodo ostali spihani do trde podlage in deloma poledeneli. Na grebenih so nastale tudi opasti, zato ne hodite po robu grebenov.
Na prisojnih legah, na dovolj strmih travnatih pobočjih se bodo čez dan pojavljali plazovi mokrega snega in talni plazovi, zato se ne zadržujte pod temi pobočji ali jih ne prečite. V nočnem času se bo snežna odeja nekoliko ohladila in delno stabilizirala. Preobrazba snega je na teh delih dobra, zaradi temperaturnega nihanja.