Plazovni bilten 9, nedelja 1.11.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v torek, 3.1.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1800 metri je 2. stopnje, pod 1800 metri pa 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici!
Snežne razmere
V preteklih dneh so visoke temperature zraka tudi v visokogorju močno vplivale na snežno odejo. Preko noči je snežna povšina pomrznila, čez dan pa močno ojužila. Naredila se je tanka skorja. Sneg se je talil pod 1400 metri, nižje pa že skoraj skopnel. Na dovolj strmih pobočjih so se prožili manjši do srednji spontani plazovi mokrega sprijetega snega. Na splošno je sneg dobro predelan in plasti so povezane. Lokalno so še območja z napihanim snegom, ki je slabše sprijet s staro snežno odejo, vendar nad 1900 metrih.
Predviden razvoj vremena
Tudi v prihodnjih dneh bodo temperature zraka v sredogorju in visokogorju visoke za ta letni čas. Danes bo na 1500 metrih sredi dneva okoli +8°C, pihal bo šibak Z do JZ veter. Na 2000 metrih bo okoli +6°C, pihal bo zahodni veter do 30 km/h. Jutri bo delno jasno. Temperature bodo nekoliko nižje a še vedno nad lediščem.
Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri se bo snežna odeja čez dan močno ojužila in talila, ponoči bo v visokogorju pomrznila. Nad 1900 metri so v stari snežni odeji prisotne šibke plasti. Iz dovolj strmih pobočij, predvsem travnatih se bodo spontano prožili manjši do srednji plazovi mokrega nesprijetega snega. Možnost bo tudi rušenja opasti, zato bodite previdni v zavetrnih legah!
Z nadmorsko višino se tanjša tudi debelina snežne odeje. V sredogorju bo sneg močno ojužen in se bo talil. Pod 1200 metri snega skoraj da ni več.
Srečno v tem letu!