Plazovni bilten 8/update, četrtek 29.12.2022 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v nedeljo, 1.1.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1500 metri je 2. stopnje, pod 1500 metri pa 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici!
Snežne razmere
Nižje temperature zraka so še bolj povezale plasti v snežni odeji. Snežna odeja je na splošno kompaktna in po večini stabilizirana. Včeraj je nad 1400 metri padlo do 2 centimetra snega. Šibak veter ni močno vplival na nov sneg oziroma ga ni v večjih količinah prenašal. Pod grebeni v osojnih legah so možni manjši nanosi novega snega. Preko noči so snežne površine pomrznile. Nekje se je naredila debelejša, drugje pa tanjša skorja. Na južnih so se zaradi sončnega obsevanja pobočij včeraj dopoldne pojavile manjše razpoke, ki se bodo v prihodnjih dneh povečale in prišlo bo do plazenja.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v dopoldanskem času delno jasno, v popoldanskem času pa se bo oblačnost povečala. Na 1500 metrih bo temperatura zraka sredi dneva okoli +2°C, pihal bo J do JZ veter do 30 km/h. Na 2000 metrih bo sredi dneva okoli -1°C, pihal bo JZ do Z veter do 50 km/h. Preko noči na petek se bo začelo ogrevati. Jutri dopoldne bo v sredogorju deževalo, višje pa snežilo. Meja sneženja bo na okoli 1400 metrih. Pričakujemo, da bo padlo do 5 cm snega, ki se ne bo dolgo obdržal. V soboto bo še topleje. Na 1500 metrih bo okoli +7°C. Meja sneženja bo na 3000 metrih.
Tendenca snežnih razmer
Danes bodo temperature zreka še nizke, za to ne pričakujemo bistvenih sprememb v snežni odeji. Snežna odeja bo danes stabilna in kompaktna. Jutri čez dan se bo začelo ozračje ogrevati tudi v visokogorju, kar bo v naslednjih dneh močno vplivalo na snežno odejo. Tudi jutrijšnje padavine bodo dodatno obtežile in zmehčale snežno odejo. Na dovolj strmih južnih pobočjih s travnato podlago se bodo začeli pojavljali manjši do srednji talni snežni plazovi. Spontano proženje plazov je možno tudi na drugih pobočjih z dovolj veliko naklonino. Na teh delih bo 2. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov, ki bo vztrajala vse do nedelje, zato se ne zadržujte pod njimi ali prečite takšnih pobočij. Zaradi taljenja snega in ledu v stenah visokogorja in drugje niso izključeni tudi odlomi skal.
Naj bo zadnja noč v tem letu mirna in varna. Srečno v letu 2023 vam želijo člani Zavoda za varstvo pred snežnimi plazovi!