Plazovni bilten 7, torek 27.12.2022 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v četrtek, 29.12.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Dokaj visoke dnevne temperature v sredogorju in visokogorju v preteklih dneh so močno vplivale na snežno odejo. Sneg se je čez omehčal in ojužil, ponoči pa površinsko pomrznil. Snežna odeja se je tudi sesedala in preobražala. V visokogorju so prisotne še šibke plasti v stari snežni odeji. Nad 1900 metri je ponekod sneg še suh. Lokalno so prisotne tudi klože.
Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno. Na 1500 metri bo okoli +1°C, pihal bo šibak severni veter. Na 2000 metrih bo okoli -3°C. V noči na sredo se bo pooblačilo in bo nekaj padavin. Meja sneženja bo na okoli 1000 metrih. Nekoliko se bo ohladilo. Jutri dopoldan bo megleno. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 0°C, na 2000 metrih pa okoli -2°C. Pihal bo šibak veter JZ smeri.
Tendenca snežnih razmer
Zaradi nižjih temperatur zraka bo snežna površina ostala trda, ponekod tudi poledenela. Na delih bo nevarnost zdrsa. Danes čez dan je nekoliko povečano možnost talnih plazov na prisojnih pobočjih zaradi vpliva sončnega obsevanja, vendar ne pričakujemo večjih plazov, saj so se temperature zraka nekoliko spustile. V noči na sredo lahko v sredogorju in visokogorju zapade do 2 centimetra snega. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spremenile. Še vedno so v visokogorju v stari snežni odeji prisotne šibke plasti. Pod grebeni na severnih straneh so še območja z napihanim snegom. Na teh delih z veliko dodatno obremenitvijo lahko sprožite snežni plaz. Tudi jutri bodo razmere podobne. Šibak veter v visokogorju nad 1700 metri lahko v manjši meri prenaša sneg in gradi manjša kložasta območja. Vseeno bodite previdni in opazujte okolico.