Plazovni bilten 6, sobota 24.12.2022 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v torek, 27.12.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1800 metri 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1800 metri je 1. stopnje
Snežne razmere
V preteklih dveh dneh se je zaradi toplega vremena in sončnega obsevanja snežna odeja sesedala in tudi talila. Na prisojnih legah se je sprožilo nekaj manjših do srednjih snežnih plazov. Zaznati je bilo tudi nekaj talnih plazov na strmih travnatih pobočjih. Na teh delih so vidne tudi razpoke v snežni odeji. V visokogorju je ponoči površinsko sneg pomrznil, čez dan pa se je omehčal, na delih močno ojužil. Na osojnih straneh visokogorja, nad 1800 metri so prisotne še šibke plasti v stari snežni odeji.
Nižje, pod približno 1800 metri so plasti v snežni odeji razmeroma dobro povezane. Z nadmorsko višino upada tudi debelina snežne odeje. Pod 1000 metri snega skoraj ni več.
Predviden razvoj vremena
Jutri bo temepratura zraka na 1500 metrih okoli +5°C, pihal bo šibah zahodni veter. Na 2000 metrih bo okoli +4°C, pihal bo zahodnik do 30 km/h. V ponedeljek se bo nekoliko ohladilo vendar bodo temperature še vedno nad lediščem. Zahodni veter se bo nekoliko okrepil v visokogorju.
Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo v naslednjih dveh dneh še sesedal in talil. Plasti v snežni odeji se bodo še bolj povezale zaradi hoda tempererature. Čez dan se bo sneg ojužil ponoči pa v visokogorju tudi površinsko pomrznil in nastala bo skorja. Na delih bodo nastale poledenele površine.
Zaradi toplega vremena bo v naslednjih dneh še možnost proženja snežnih plazov na vseh pobočjih. Večja verjetnost pa bo na prisojnih pobočjih, predvsem travnatih z dovolj veliko naklonino. Na teh delih se bodo pojavljali tudi talni plazovi. Ne zadržujte se pod temi pobočji.