Plazovni bilten 57, petek 28.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v nedeljo, 30.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1500 metri ZMERNA, 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1500 metri bo MAJHNA, 1. stopnje.
Snežne razmere
V zadnjih dneh se je snežna oddeja v sredogorju močno ojužila. Tudi v visokogorju je bila vlažna. Višina ničte izoterme je bila nad 1700 metri. Nad 1800 metri so območja z napihanim snegom. Teh je veliko predvsem pod ostenji in v ozkih grapah severnih pobočij. Danes se je tudi na teh delih čez dan sneg navlažil.
Spontano so se prožili manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega na vseh pobočjih. NEkateri palzovi so bili blizu svojih maksimalnih dosegov. Z nižanjem nadmorske višine je tudi snega manj in se hitro topi.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v petek bo oblačno. V popoldanskem času lahko pričakujemo nekaj padavin. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +7°C, na 2000 metrih bo okoli +3°C. V visokogorju bo pihal JZ do Z veter do 30 km/h. Toplo bo. Višina ničte izoterme bo nad 2700 metri. V soboto bo podobno vreme z nekoliko višjimi temperaturami tudi v višinah. Veter se bo umiril. V nedeljo bo oblačno s padavinami.
Tendenca snežnih razmer
Snežna oddeja se bo navlažila vse do najvišjih vrhov v Občini Tržič. Padavine v obliki dežja bodo še dodatno obtežile sneg in postal bo težak. Pričakujemo, da se bodo prožili plazovi mokrega snega na vseh pobočjih. Izbirajte primerne cilje in se ne zadržujte pod pobočji s pogostimi plazovi. Tudi v nočnem času snežna oddeja ne bo pomrznila.
V sredogorju in nižje se sneg hitro topi. Pod 1300 metri je snega zelo malo.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo nad 1500 metri 2. stopnje, pod 1500 metri pa 1. stopnje. Opozarjamo vas, da snežni plazovi lahko dosežejo tudi dno dolin, zato bodite skrajno pazljivi!