Plazovni bilten 55, ponedeljek 24.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 26.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1600 metri ZMERNA, 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1600 metri bo MAJHNA, 1. stopnje.
Snežne razmere
V preteklih dveh dneh je v visokogorju, nad okoli 1800 metri padlo do 10 cm snega. Sneženje je spremljal veter severnih smeri, ki je sneg prenašal v zavetrne lege in gradil nova nestabilna območja. Napihan sneg je tudi pod grebeni na severnih pobočjih in v ozkih grapah. Pod približno 1800 metri je bil sneg z nižanjem nadmorske višine vedno bolj vlažen. Pod 1400 metri je deževalo. Snežna oddeja se na nižjih nadmorskih višinah hitro tali. Pod 1300 metri je snega še zelo malo ali nič.
V visokogorju so se prožili posamezni manjši plazovi suhega nesprijetega snega iz dovolj strmih pobočjih. V sredogorju pa posamezni manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega na vseh pobočjih.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v sredo bodo jutranje temperature pod lediščem. Snežna oddeja bo površinsko pomrznila. Temperatura zraka sredi dneva na 1500 metrih bo okoli +4°C, na 2000 metrih okoli 0°C. V visokogorju bo pihal Z do SZ veter do 25 km/h. V četrtek bo več oblačnosti. Preko dneva pričakujemo nekaj padavin. Ničta izoterma bo sredi dneva na okoli 2000 metrih. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +3˘C.
Tendenca snežnih razmer
Snežne odeja bo čez noč na sredo nad 1400 metri površinsko pomrznila. V visokogorju, nad 1800 metri so še vedno območja z napihanim suhim snegom. Na teh delih je snežna odeja nestabilna in lahko že en človek sproži snežni plaz. Napihan sneg se zadržuje tudi pod grebeni na severnih straneh.
Jutri popoldne bo ničta izoterma na okoli 2000 metrih. Do te višine se bo sneg postopoma vlažil in postal bo težak. Pričakujemo posamezne palzove mokrega snega na vseh pobočjih. Na prisojnih legah bo na sneg vplivalo tudi sonce, zato se bodo prožili plazovi tudi tukaj. V noči na četrtek bo snežna odeja zaradi nižijh temperatur nekoliko bolj stabilna, ampak se bo že tekom dopoldneva zrak začel ogrevati in višina ničte izoterme bo hitro rasla. V četrtek zvečer že nad 2200 metrih.
Plazovne razmere v gorah nad Tržičem bodo še vedno nepredvidljive zaradi spontanega proženja snežnih plazov. Če se odpravljate v hribe naj bo povratek na izhodišče že zgodaj dopoldan. Snežni plazovi lahko dosežejo tudi nižje nadmorske višine, tudi tam kjer trenutno ni snega. Bodite pazljivi! Zaradi taljenja snega ne izključujemo tudi posamezne manjše podore ali posamezne odlome skal.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo nad 1600 metri 2. stopnje, pod 1600 metri 1. stopnje. Lokalno bo čez dan nevarnost lahko tudi višja!