Plazovni bilten 55, ponedeljek 24.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 26.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1800 metri PRECEJŠNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1800 metri bo ZMERNA, 2. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja se je čez dan močno navlažila, talila, v nočnem času pa visokogorju tudi površinsko pomrznila. Snežna odeja se je nekoliko utrdila tudi v sredogorju, vendar se je hitro v dopoldanskem času omehčala ali ojužila. Spontano so se prožili plazovi mokrega snega na vse pobočjih. Velikost plazov je bila različna, od manjših, do srednje velikih. Nekateri plazovi so dosegali svoje maksimalne dosege.
Na prisojnih pobočjih se je zaradi močnega sončnega obsevanja in povišanih temperatur zraka sneg hitro talil. Pod 1250 metri je snega še zelo malo ali skoraj nič.
Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno. V dopoldanskem času lahko pričakujemo že nekaj padavin. Meja sneženja bo danes na okoli 1600 do 1700 metrov. Temperatura zraka bo na 1500 metrih sredi dneva okoli +3°C, na 2000 metrih okoli +0°C. Sredi dneva bo v visokogorju zapihal S veter s sunki do 40km/h. Tudi jutri, v torek bo oblačno s padavinami v popoldanskem času. Meja sneženja bo na okoli 1500 do 1600 metri. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +3°C, na 2000 metrih okoli -1°C. V popoldanskem času bo pihal veter severnih smeri.
Tendenca snežnih razmer
Snežna oddeja bo tudi v naslednjih dneh čez dan do višine približno 1800 metrov vlažna. Pričakujemo nekaj padavin. V visokogorju, nad 2000 metri bo veter nov sneg tudi prenašal na zavetrne lege (J,JZ,Z strani) in gradil snežne nanose. Na teh delih bo potrebna previdnost. Tudi pod severnimi ostenji in v ozkih grapah privetrnih strani bo napihan sneg. Iz dovolj strmih pobočij (>35°) visokogorja se bodo spontano prožili plazovi. Velikost plazov bo odvisna od količine padavin. Pod 1600 metri bodo padavine dodatno namočile sneg. Pričakujemo tudi spontane posamezne zdrsne plazove na travnatih pobočjih.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo tako danes in jutri nad 1800 metri 3. stopnje, pod 1800 metri pa 1. stopnje. Snežne in plazovne razmere so v visokogorju še vedno zahtevne. Zahtevne bodo tudi v naslednjih dneh, ko pričakujemo nekaj novega snega. Ne zadržujte se pod pobočji s pogostimi plazovi.