Plazovni bilten 54, petek 20.4.2023 za območje Občine Tržič
Posodobitev biltena, 21.4.2023 ob 20:30h

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek, 24.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1800 metri PRECEJŠNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1800 metri bo ZMERNA, 2. stopnje.
Snežne razmere
V visokogorju je padlo nekaj novega snega (do 10 cm nad 1800 metri) sneg se je razmeroma dobro sprijel z mokro staro snežno površino. Ničta izoterma se danes, v četrtek hitro zvišuje in bo do večera že nad 1900 metri. V zadnjih dveh dneh so se v vičini pojavljali manjši do srednji veliki plazovi mokrega snega. Nekaj večjih plazov je doseglo nizke nadmorske višine.
V visokogorju, nad 1900 metri so območja z napihanim snegom, ki pa bodo do jutri, petka zvečer postala vlažna. Snežna oddeja bo težka. Pod 1250 metri je snega malo ali skoraj nič več.
Predviden razvoj vremena
Čez noč na petek se bo ozračje nekoliko ogrelo. Višina ničte izoterme bo jutri, v petek zjutraj nad 1900 metri. Oblačno bo. Popoldne lahko pade nekaj dežja. Količine bodo majhne. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +5°C, na 2000 metrih okoli +1°C. Pihal bo šibak južni veter. V soboto dopoldne bo delno jasno. Popoldne se bo oblačnost povečala. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +7°C, na 2000 metrih okoli +3°C. Pihal bo južni veter. V nedeljo bo oblačno in še nekoliko topleje.
Tendenca snežnih razmer
Snežna oddeja bo tudi v naslednjih dneh vlažna. Ničta izoterma se dviguje. Višje temperature in zračna vlaga bosta močno vplivala na snežno oddejo. Sneg se bo špe naprej posedal in talil. V soboto bo nekaj sonca, ki bo še dodatno segreval snežno oddejo in jo tudi topil. Voda bo pronicala skozi sneg in gostota bo rasla. Iz vseh dovolj strmih pobočij se bodo spontano prožili mokri snežni plazovi. Na južnih, travnatih pobočjih bodo zdrsni plazovi. Tudi na osojnih pobočjih se bodo prožili plazovi.
V naslednjih dneh se ne zadržujte pod pobočji s pogostimi plazovi ali jih ne prečite. Zaradi višjih temperatur in sončnega obsevanja prisojnih pobočij ne izključujemo tudi rušenja opasti!!!
Nevarnost proženja snežnih plazov bo na območju Občine Tržič nad 1800 metri PRECEJŠNA, 3. stopnje, pod 1800 pa 2. stopnje.
V naslednjih dneh odsvetujemo obisk visokogorja. Stopnja nevarnosti snežnih plazov se v Občini Tržič še ne bo zmanjšala.