Plazovni bilten 53, sreda 19.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 21.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad gozdno mejo PRECEJŠNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod gozdno mejo bo ZMERNA, 2. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja se poseda in tali. Višina ničte izoterme je bila danes in tudi včeraj visoko. Spontano so se prožili plazovi mokrega snega, ki so na delih dosegali nizke nadmorske višine (greben Košute, Begunjščica). Pobočja pokrita s snegom so bila nestabilna.
Snežna odeja se je z nižanjem nadmorske višine hitreje tudi talila. Voda pronica skozi snežno odejo in raste gostota snega. Rahlega snega tudi v visokogorju skoraj ni več. Pod 1200 metri je snega malo ali nič več.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v sredo bo dopoldne deloma jasno. Sonce bo vplivalo na snežno odejo na prisojnih legah. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 5°C, na 2000 metrih okoli 0°C. Pihal bo zmeren SV veter. Popoldne nas bodo dosegle padavine. Temperatura zraka se bo nekoliko spustila. Višina ničte izoterme bo čez noč na četrtek padla na približno 1300 metrov. V četrtek bo oblačno s padavinami. Meja sneženja bo v dopoldanskem času na okoli 1300 metrih. Od srede popoldne pa do četrtka sredi dneva lahko pade do 15 cm snega. Nekoliko več v visokogorju. Temperatura zraka sredi dneva bo na 1500 metrih okoli +1°C, na 2000 metrih okoli -1°C. V visokogorju bo pihal J veter do 30km/h.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo tudi jutri vlažna. Sončno obsevanje bo še dodatno talilo sneg in gostota bo naraščala. Pričakujemo, da se bodo prožili plazovi mokrega snega na vseh pobočjih, ne glede na usmerjenost. V večernem čsau pričakujemo padavine. Nov sneg bo padel na mokro snežno podlago in bo še dodatno obtežil staro snežno odejo. Na dovolj strmih pobočjih se bodo spontano prožili plazovi.
Pod novim snegom bo snežna odeja ostala mokra. V visokogorju, nad 2000 metri pa bo nastal tanka skorja, ki ne bo držala človeške teže. V četrtek popoldne se bodo temperature zraka ponovno nekoliko vzdignile in višina ničte izoterme bo že v četrtek zvečer nad 1900 metri. Sneg pod to višino bo do petkovega jutra postal vlažen. Visoka bo tudi zračna vlaga, ki bo močno vplivala na snežno odejo. Pričakujemo da se bodo tudi čez noč na petek spontano prožili plazovi.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo nad gozdno mejo PRECEJŠNA, 3. stopnje., pod gozdno mejo pa 2. stopnje.
V naslednjih dneh odsvetujemo obisk visokogorja.