Plazovni bilten 52, ponedeljek 17.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 19.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1600 metri PRECEJŠNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1600 metri bo ZMERNA, 2. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja se je posedala. Vlažna je bila pod nekje 1600 metri, na delih lahko tudi višje. Spontano so se prožili plazovi mokrega sprijetega snega na južnih pobočjih na dovolj veliki naklonini v visokogorju in tudi sredogorju. V visokogorju, nad 1700 metri je ogromno napihanega snega na vseh straneh. Snežna odeja je na teh mestnih na splošno nestabilna. Veliko je tudi zametov. Pod približno 1700 metri se je snežna odeja že začela preobražati in je s padanjem nadmorske višine tudi bolj vlažna. Pod 1200 metri se sneg hitreje poseda in tudi tali.
Na splošno je v visokogorju trenutno zelo težko prepoznati napihana območja snega. Snežne in plazovne razmere so še vedno nepredvidljive in zelo zahtevne.
Predviden razvoj vremena
V noči na ponedeljek se bo ozračje postopoma začelo ogrevati. V ponedlejek bo temperatura zraka sredi dneva na 1500 metrih okoli +4°C, na 2000 metrih okoli -1°C. V visokogorju bo pihal SV veter do 40 km/h. Popoldne pričakujemo nekaj padavin. Količine bodo majhne. Meja sneženja bo na okoli 1700, 1800 metri. V torek dopoldne se bo delno zjasnilo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +5°C, na 2000 metrih okoli 0°C. Še bo pihal S do SV veter do 30 km/h. V sredo bo še nekoliko topleje.
Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo do višine približno 2000 metrov čez dan omehčal. Na nižje nadmorskih višinah bo snežna odeja bolj vlažna. Na severnih straneh bo v visokogorju lokalno lahko še sneg suh, vendar zelo izjemoma (nad 1700 metri) Na delih z napihanim snegom lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožimo snežni plaz (severna pobočja).
Snežna odeja se bo še naprej sesedala in preobražala.
Ob daljših obdobjih sončnega obsevanja ali tudi med povišanjem zračne vlage se bodo pojavljali talni ali zdrsni plazovi na vseh travnatih pobočjih. Ne zadržujmo se pod pobočji ali jih ne prečimo. Ne izključujemo tudi spontane plazove na osojnih, severnih pobočjih.
V naslednjih dneh bo snežna odeja zelo delikatna, saj je trenutna temperatura snega v snežni odeji po skoraj celi višini oz. globini na 1600 metrih malo pod lediščem in že najmanjše ogrevanje lahko pripomore do spontanega proženja snežnih plazov. Je pa seveda tudi odvisno od količine pronicanja vode skozi snežno odejo.
V naslednjih dneh se Izogibajmo hoji pod pobočji s pogostimi plazovi ali jih ne prečimo!!!
Tako bo nevarnost proženaj snežnih plazov na vseh pobočjih nad 1600 metri PRECEJŠNA, 3. stopnje, pod 1600 metri 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.