Plazovni bilten 51, sobota 15.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek, 17.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1500 metri PRECEJŠNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1500 metri bo ZMERNA, 2. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja se je v skoraj dveh dneh v visokogorju udebelila za do 1 m. Tudi danes je še padlo nekaj snega. Sneg se je tudi posedal. Severni veter je sneg prenašal in odnašal na zavetrne lege, pod grebene in v ozke grape. V ozkih grapah je napihanega snega ogromno. Na teh delih je bila snežna odeja zelo nestabilna. Iz strmih pobočij so se spontano prožili plazovi suhega nesprijetega snega. Pod nekje 1300 metri je bila snežna odeja nekoliko bolj vlažna.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v soboto bo oblačno. Občasno še lahko naletava sneg. Količine novega snega ne bodo velike. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 0°C, na 2000 metrih pa okoli -3°C. V visokogorju bo pihal JZ do Z veter s sunki do 25 km/h. Tudi v nedeljo bo oblačno vreme. V popoldanskem času lahko naleta sneg. Količine bodo majhne in ne bodo vplivale na trenutne snežne in lavinske razmere. Temperatura zraka bodo podobne kot v soboto. V visokogorju bo pihal SV veter do 40 km/h.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še sesedala. Višina ničte izoterme bo v soboto in nedeljo na okoli 1500 metrov. Pod približno to višino bo sneg vlažen, nižje se bo tudi talil. Nov sneg, ki bo padel v soboto in nedeljo ne bo vplival na trenutne snežne in lavinske razmere. Zaradi veliko napihanega sneg v grapah, pod severnimi grebeni in na zavetrnih legah je tam snežna odeja zelo nestabilna in lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožimo snežni plaz suhega nesprijetega snega. SV veter bo sneg še prenašal, predvsem v nedeljo. Ponovno bo gradil zamete in kložasta območja.
V visokogorju in tudi sredogorju bo zelo težko prepoznati nestabilna kložasta območja zaradi količine novega snega. V nedeljo zvečer se bo začelo ozračje ogrevati, kar bo vplivalo na snežno odejo.
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov bo tako do nedelje zvečer nad 1500 metrov PRECEJŠNA, 3. stopnje po petstopensjki evropski lestvici, pod 1500 metri bo 2. stopnje.
Snežne in plazovne razmere so trenutno še zahtevne in nepredvidljive na vseh straneh, pobočjih, ne glede na usmerjenost, zato vam še odsvetujemo obisk gora. Ne izključujemo tudi spontanega plazenja iz vseh dovolj strmih pobočij.