Plazovni bilten 50, petek 14.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v soboto, 15.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo PRECEJŠNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1300 metri bo ZMERNA, 2. stopnje.
Snežne razmere
Na približno 1500 metrih se je snežna odeja v zadnjem dnem odobelila za od 60 do 70 cm. Višje v visokogorju je snega še več, saj je začelo snežiti nekoliko prej zaradi nižjih temperatur zraka. V visokogorju, nad približno 1900 metrih je padel sneg na trdo podlago in se slabo sprijel. Sneženje je spremljal S do SV veter s sunki do 25 km/h, ki je sneg v manjših količinah prenašal. Sneg se je zaradi svoje teže tudi posedal. Iz dovolj strmih pobočij so se spontano prožili plazovi.
Nižje je začelo snežiti prehodno in se je nov sneg boljše sprijel s staro snežno površino. Meja sneženja se je tekom včerajšnjega dneva spuščala in dosegla približno 800 mnv.
Snežne in lavisnke razmere so bile včeraj in v noči na petek zahtevne in nepredvidljive.
Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Nad 1500 metri pade lahko še do 15 cm snega. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -1°C, na 2000 metrih okoli -4°C. Danes dopoldne bo v visokogorju nad 1800 metri pihal okrepljen severni veter s sunki do 60 km/h. Popoldne bo veter nekoliko oslabel in bo proti večeru obrnil smer in pihal iz SZ.
Tendenca snežnih razmer
Danes bo v gorah nad tržičem še snežilo, vendar ne tako intenzivno kakor včeraj. Preko današnjega dne bo nad 1500 metri padlo še do 15 cm snega. Severni veter, ki bo pihal v visokogorju v dopoldanskem času s hitrosjo do 60 km/h, bo prenašal sneg in v večini odlagal na južnih pobočjih. Tudi drugod bodo nastajali zameti in klože. Snežna odeja bo zelo nestabilna. Z manjšo dodatno obremenitvijo bomo lahko sprožili srednji do veliki snežni plaz na vseh pobočjih, ne glede na usmerjenost! Nova snežna odeja se bo tudi sesedala in preobražala. Iz dovolj strmih pobočij se bodo spontano prožili plazovi, zato se ne zadržujte pod takimi pobočji s pogostimi plazovi.
V naslednjih dneh vam odsvetujemo obisk sredogorja in predvsem visokogorja!
Zaradi velike količine novega snega in vetra bo danes nad 1800 metri VELIKA, 4. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov, pod 1800 metri pa ZNATNA ali PRECEJŠNA, 3. stopnja na območju Občine Tržič.