Plazovni bilten 5, četrtek 22.12.2022 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v soboto, 24.12.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1800 metri 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1800 metri je 1. stopnje
Snežne razmere
Sneg se počasi seseda in preobraža. V stari snežni odeji so še vedno šibke plasti nad 1800 metri. Z dodatno večjo obremenitvijo se lahko te plasti ločijo. V ozkih grapah in sedelih na zavetrnih straneh so še vedno nanosti napihanega snega. Nižje, pod 1800 metri je snežna odeja po večini predelana in plasti so povezane. V globini je sneg še vendo vlažen. Zaradi dokaj visokih temperatur tudi v visokogorju je snežna odeja rahlo vlažna.
Iz dovolj velike naklonine se je v zadnjih dneh sprožilo nekaj manjših plazov novega snega, ki še ni bil povezan s staro snežno odejo. Še vedno je treba biti pazljiv med prehodom iz plitvega v globlji sneg v senčnih legah.
Predviden razvoj vremena
Danes bo temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva okoli +2°C, dopoldne bo pihal šibak Z do JZ veter, popoldne pa se bo nekoliko okrepil. Na 2000 metrih bo temperatura sredi dneva okoli +1°C. Pihal bo zmeren Z veter do 30 km/h.
Jutri, v petek se bo še nekoliko ogrelo. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 5°C, na 2000 pa okoli +4°C. Pihal bo zmeren zahodni veter. Tudi v soboto bodo temperature zelo podobne, veter se bo nekoliko umiril.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še počasi sesedala in preobražala, tudi v visokogorju. Nad 1800 metri v ozkih grapah in v zavetrnih legah so še območja z napihanim snegom, ki še niso dovolj stabilna. Na teh delih z dodatno večjo obremenitvijo lahko sprožimo snežni plaz. Na strmih travnatih pobočjih so možni manjši do srednji snežni plazovi. Nižje, pod 1800 metri se bo snežna odeja še bolj povezala in stabilizirala. Ponoči lahko nastane tanka skorja, ki ne bo držala človeške teže.
Že danes in v naslednjih dneh se bo preko vidnega dela dneva še dodatno ogrelo, kar bo vplivalo na snežno odejo. Tudi lavinske razmere se bodo nekoliko spremenile. Pričakujemo nekaj spontanega plazenja na prisojnih strmih travnatih pobočjih, saj bo poleg višjih temperatur, narasle zračne vlage vplivalo tudi sončno obsevanje. Ne izključujemo tudi proženje talnih plazov iz dovolj strmih travnatih pobočjih. Ne zadržujte se pod njimi, ravno tako jih ne prečite!