Plazovni bilten 49, četrtek 13.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v četrtek zvečer, 13.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo PRECEJŠNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1300 metri bo ZMERNA, 2. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja se je v zadnjih dveh dneh čez dan v sredogorju površinsko omehčala. Nov sneg se je tudi sesedal in na nižjih nadmorskih višinah ter na soncu izpostavljenih legah tudi talil. Spontano so spre prožili posamezni majhni plazovi mokrega nesprijetega snega. Sneg je v nočnem času bolj površinsko pomrznil in naredila se je skorja. V visokogorju, nad 1800 metri so v ozkih grapah ter pod grebeni še napihana omočja. Na teh delih je sneg nepredelan in nestabilen. Pod novim snegom ali napihanim snegom je debelejša trda plast ledu ali snega, ki pa jo z človeško težo ne prederemo. Več takih območij je na severnih, senčnih straneh visokogorja.
Predviden razvoj vremena
V noči na četrtek nas bodo dosegle padavine. Jutri, v četrtek bo snežilo. Meja sneženja se bo v nočnem času hitro spuščala in bo že dopoldne na okoli 1000 metrih. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli -1°C, na 2000 metrih okoli -3°C. V visokogorju bo pihal S do SV veter do 40 km/h. Pričakujemo, da bo do jutri zvečer na 1500 metrih padlo do 50 cm snega, v visokogorju nad 1700 metri pa lahko še nekoliko več.
Tendenca snežnih razmer
V noči na četrtek nas bodo zajele padavine. Sprva bo obilno snežilo v visokogorju in bo meja sneženja hitro padala. Sneg bo na delih padel na trdo podlago. Veter, ki bo spremljal sneženje bo sneg prenašal na vsa pobočja, ne glede na usmerjenost. V ozkih grapah, pod severnimi ostenji in na južnih pobočjih pod grebeni bo napihanega snega več. Snežna odeja bo v sredogorju in visokogorju zelo nestabilna. Na dovolj strmih pobočjih (nad 30°) bomo lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožili plaz suhega nesprijetega snega. Iz zelo strmih pobočij (>50°) pričakujemo, da se bodo zaradi večje količine snega spontano prožili plazovi suhega nesprijetega snega, zato bo hoja pod pobočji s pogostimi plazovi nevarna. Veter bo delal tudi zamete in na določenih grebenih gradil tudi opasti.
V naslednjih dneh, vse do nedelje vam odsvetujemo obisk sredogorja in visokogorja.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo tako nad 1300 metri PRECEJŠNJA, 3. stopnje, pod 1300 metri bo 2. stopnje. Jutri, v četrtek bomo tekom dneva tudi posodobili ta lokalni lavinski bilten.