Plazovni bilten 48, ponedeljek 10.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 12.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo MAJHNA, 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nevarnosti proženja snežnih plazov bo od ponedeljka naprej nad 1700 metri 2. stopnje.
Snežne razmere
V zadnjih dveh dneh je v sredogorju na tržiškem padlo do 20 cm snega, višje v visokogorju lahko tudi nekaj več. Sneg je v visokogorju padel na trdo, pomrznjeno podlago in se ni sprijel. Pihaj je S do SV veter, ki je sneg prenašal in nanašal pod severne grebene in pod grebene na južni strani. Na južnih pobočjih se je naredila mehka kloža, ki ni stabilna. Napihan sneg se zadržuje tudi v ozkih grapah severnih pobočij. Ker so bile temperature ves čas pod lediščem se je sneg zelo počasi preobražal in sprijemal.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v ponedeljek bo dopoldne delno jasno. Postopoma bo topleje. Temperatura zraka sredi dneva bo na 1500 metrih okoli 0°C, na 2000 metrih okoli -2°C. V visokogorju bo dopoldne pihal še SV veter do 30 km/h, popoldne pa se bo veter nekoliko umiril. V torek bo oblačno in topleje. Na 1500 metrih bo sredi dneva okoli +5°C, na 2000 metrih okoli +3°C. Pihal bo šibak veter spremenjlivih smeri.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo še danes v nedeljo in jutri, v ponedeljek dopoldan suha in rahla. V noči na podenedljek bo še snežilo. Veter bo še prenašal sneg in gradil kložasta območja na južnih straneh grebenov, kjer se bo naredila mehka kloža ter na severnih straneh pod grebeni. Na teh delih bodite previdni. Tekom dneva se bo temperatura zraka nekoliko povišala. Sončno obsevanje bo vplivalo na snežno odejo na prisojnih pobočjih. Na teh delih lahko že z dodatno obremenitvijo sprožite snežni plaz. Ne izključujemo tudi spontano plazenje iz dovolj strmih pobočij. V torek se bo še nekoliko bolj ogrelo. Spontano plazenje je bolj verjetno. Snežna odeja bo tudi v visokogorju na vseh straneh vlažna. Počasi se bo tudi sesedala. Na nižjih nadmorskih višinah se bo sneg tudi talil. Višina ničte izoterme bo v torek na okoli 2300 metrih.
Nevarnost proženja snežnih plazov se bo nekoliko povečala jutri, v ponedeljek in bo nad 1700 metri 2. stopnje. Tudi v torek bo nad 1700 metri 2. stopnje. Nižje bo 1. stopnje.