Plazovni bilten 47, petek 7.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek, 10.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo MAJHNA, 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja je do najvišjih vrhov v Občini Tržič na severnih pobočjih trda in stabilna. Grebeni in pobočja so poledenela. Nekaj manjših plazov se je spontano sprožilo iz prisojnih pobočij grebena Košute, kjer je vplivalo sončno obsevanje. Plazovi so bili majhne velikosti.
Snežna odeja v globino se je ohladila in plasti v snežni odeji so se razmeroma dobro povezale. Tudi zemlja pod več kot meter debelo snežno odejo se je v zatišnih legah ohladila.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v petek bo dopoldne po večini jasno vreme. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli 0°C, na 2000 metrih okoli -5°C. Dopoldne bo še pihal S veter, ki se bo v popoldanskem času umiril. Proti večeru se bo pooblačilo. V soboto čez dan lahko pričakujemo nekaj padavin, nekoliko več pa v soboto zvečer. Zapihal bo SV veter. V nedeljo bo sprva oblačno. SZ veter bo lahko v visokogorju v manjših količinah prenašal sneg. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -3°C, na 2000 metrih okoli -5°C. Popoldne se bo delno zjasnilo.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo v naslednjih dneh na severnih pobočjih ostal trda in poledenela. Nekoliko se bo omehčala jutri, v petek na prisojniuh legah visokogorja, kjer bo na sneg vplivalo sonce. V soboto bo nekaj padavin. Severni veter bo v visokogorju prenašal sneg in gradil nova manjša kložasta območja. Nov sneg se bo zelo slabo sprijal s staro, poledenelo snežno podlago. Več napihanega snega bo v ozkih grapah pod severnimi grebeni in na južnih straneh grebenov. Kložasta območja bo dokaj lahko prepoznati. Količine padavin pa bodo majhne.
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov bo v naslednjih dneh MAJHNA, 1. stopnje. Lokalno bo v soboto popoldne in v nedeljo v visokogorju, nad 1600 metri 2. stopnje, vendar bo vse odvisno od količine padavin. Pod 1300 metri je snega malo ali koraj nič več.