Plazovni bilten 46, sreda 5.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 7.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo MAJHNA, 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja se je zaradi nizkih temperatur, nizke zracne vlage in severnega vetra utrdila. Nizke temperature so vplivale tudi v globino snežne odeje in je pomrznila. Na splošno je snežna odeja kompaktna in stabilna. Šibke plasti so še vedno v visokogorju, na severnih pobočjih v stari snežni odeji. Grebeni in pobočja so poledenela. V ozkih grapah osojnih leg se je lokalno naredila skorja, ki ne drži človeške teže.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v sredo bo jasno vreme. v visokogorju bo še pihal SV veter do 30 km/h. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli -6°C, na 2000 metrih okoli -9°C. V četrtek zjutraj bo hladno čez dan pa se bo ozračje začelo počasi ogrevati. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -2°C, na 2000 metrih okoli -5°C. Dopoldne bo pihal severni veter do 30 km/h, ki bo popoldne nekoliko oslabel.
Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo v naslednjih dveh dneh kompaktna in po večini stabilna. Na osojnih legah, ozkih grapah, kamor je v preteklih dneh veter odlagal sneg je v globino sneg še lahko rahel. Na površini se je naredila skorja. Drugod je sneg pomrznjen, grebeni so poledeneli, zato uporabljajte opremo, ki je primerna za take razmere. V četrtek popoldne se bo nekoliko ogrelo, zato bo sončno obsevanje bolj vplivalo na JZ do Z pobočja sredogorja, kjer bo površinsko sneg nekoliko omehčan. Ostala pobočja bodo ostala trda in poledenela.
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo do petka zjutraj MAJHNA, 1. stopnje po pet stopenjski evropski lestvici.