Plazovni bilten 45, ponedeljek 2.4.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 5.4.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo pod 2000 metri MAJHNA, 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nad 2000 metri bo lokalno 2. stopnje.
Snežne razmere
V zadnjih dveh dneh je v nočnem času na 1600 metri padlo 15 cm snega, višje v visokogorju nekoliko več. V sredogorju je sneg padel na vlažno staro snežno površino in se je razmeroma dobro sprijel. V visokogorju, nad 1800 metir je bilo nekoliko bolj hladno in je padal bolj suh sneg. Zahodnik je sneg prenašal v zamete in gradil klože. Sneg se je čez dan posedal, nižje v sredogorju tudi topil.
Čez dan, predvsem na prisojnih legah se je spontano sprožilo nekaj manjših plazov mokrega sprijetega snega. Pod 1300 metri se je sneg, ki je padel v zadnjih dneh že skoraj stopil, razen tam, kjer ga je veter nanašal v zamete. Grebeni so ponekod kopni, drugod pa spihani do stare snežne podlage. Severna pobočja visokogorja, predvsem v ozkih grapah je nekaj več napihanega snega.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v ponedeljek bo na 1500 metrih temperatura zraka sredi dneva okoli -2°C, na 2000 metrih okoli -7°C. Pihal bo okrepljen do močan severni veter. V torek bo jasno in se bo še nekoliko bolj ohladilo. Dopoldne bo še pihal močan severni veter, popoldne se bo nekoliko umiril. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -7°C, na 2000 metrih okoli -11°C. V torek zjutraj bo hladno in bo višina ničte izoterme zelo nizko.
Tendenca snežnih razmer
Danes, v nedeljo je trenutno sneg še vlažen do višine približno 1800 metrov. Višje se je že naredila skorja. Že jutri, v ponedeljek zjutraj bo snežna površina nad 1100 metri pomrznila in naredila se bo skorja, ki ne bo držala človeške teže. Grebeni bodo poledeneli. Pod skorjo bo jutri še vlažen sneg, v torek pa se bo snežna odeja zaradi nizkih temperatur in severnega vetra počasi začela ohlajati v globino. Sneg se bo hitreje preobražal na prisojnih pobočjih, kjer bo vpliv sončnega obsevanja.
V sredogorju na prisojnih legah se lahko sneg površinsko tudi ojuži in iz dovolj strmih travnatih pobočij lahko pride do spontanega plazenja. V visokogorju so v stari snežni odeji še prisotne šibke plasti.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo pod 2000 metri 1. stopnje, nad 2000 metri pa lokalno 2. stopnje. Grebeni in pobočja bodo poledeneli zato uporabljajte opremo , ki je primerna za take razmere. Na severnih pobočjih visokogorja, predvsem v ozkih grapah je lokalno napihan sneg, ki še ni predelan. Na teh delih bodite pazljivi.