Plazovni bilten 44, petek 31.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 31.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo nad 1800 metri ZMERNA, 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1800 metri je 1. stopnje.
Snežne razmere
Zaradi vetra v preteklih dnej so določena pobočja spihana do trde, nekje tudi do kopne podlage. Tudi grebeni so močno spihani. Veliko napihanega snega je v ozkih grapah in kotanjah. Ponekod je nastala skorja, ki ne drži človeške teže. Sneg se je zaradi nekoliko višjih temperatur, JZ vetra in višje zračne vlage omehčal vse do višine nekje 2000 metrov. V snežni odejo so še vedno šibke plasti, ki bi pod dodatno večjo obremenitvijo lahko tudi popustile.
Pod 1300 metrov je snega malo ali nič več, predvsem na pobočjih.
Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno s padavinami in megleno. Zračna vlaga bo visoka, ki bo vplivala na snežno odejo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +5°C, na 2000 metrih okoli 0°C. Pihal bo okrepljen do močan JZ veter. Jutri, v soboto bo oblačno. Sredi dneva lahko pričakujemo nekaj ploh in neviht. Temepratura zraka na 1500 metrih bo okoli +4°C, na 2000 metrih okoli -1°C. Pihal bo Z veter do 20 km/h. Tudi v nedelo bo oblačno z občasnimi padavinami. V visokogorju se bo nekoliko ohladilo.
Tendenca snežnih razmer
Sneg je in bo vlažen vse do višine približno 1900 metrov. Snežna odeja se bo sesedala. Na vseh dovolj strmih pobočjih (>35°), kjer je napihan sneg, so možni spontani plazovi mokrega sprijetega snega, na travnatih pobočjih tudi zdrsni ali talni plazovi. Ne hodite pod temi pobočji s pogostimi plazovi. Jutri in v nedeljo zjutraj bo nad približno 1600 metri snežna odeja lahko površinsko pomrznjena, a se bo kmalu tudi omehčala.
Zaradi padavin v naslednjih dveh dneh v obliki dežja vse do višine približno 1700 metrov, bo dež še dodatno obtežil snežno odejo, predvsem tam, kjer je sneg napihan in kjer so večje količine snega lahko pride do spontanega plazenja. Višje, nad približno 1700 metri lahko zapade nekaj snega.
Nižje v sredogorju je snega malo.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo do ponedeljka zjutraj ostala nad 1800 metri 2. stopnje, nižje 1. stopnje.