Plazovni bilten 40, sreda 22.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 24.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1700 metri 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1700 metri je 1. stopnje.
Snežne razmere
Snežna odeja se je v zadnjih dveh dneh čez noč strdila, površinsko tudi pomrznila, čez dan pa na prisojnih legah močno ojužila. Ojužila se je tudi na osojnih legah, vendar veliko manj. Spontano so se prožili manjši zdrsni ali talni plazovi in plazovi mokrega sprijetega snega, tudi na severnih pobočjih sredi dneva. Sneg se je tudi topil, hitreje na nižjih nadmorskih višinah. Pod 1300 metri je snega zelo malo, na delih nič več.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v sredo bo velik osonca. Temperature bodo tudi v sredogorju in visokogorju visoke. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli +8°C, na 2000 metrih okoli +4°C. Pihal bo šibek J do JZ veter. V četrtek bo še nekoliko topleje. Temperatura zraka bo na 1500 metrih okoli +11°C, na 2000 metrih okoli +6°C. Pihal bo zmeren zahodni veter.
Tendenca snežnih razmer
Že danes ponoči sneg ne bo pomrznil vse do visokogorja in bo ostal vlažen. Jutri, v sredo se bo ozračje segrelo. Snežna odeja bo ojužena na vseh pobočjih, nekoliko bolj na priosjnih legah, kjer bo na sneg močno vplivalo sončno obsevanje. Pričakujemo, da se bodo jutri in predvsem v četrtek, ko bo še nekoliko topleje spontano prožili plazovi mokrega sprijetega snega in talni plazovi. Več jih pričakujemo na prisojnih legah nad 1700 metri. Nižje je snega nekoliko manj, vendar bodo snežni plazovi lahko dosegali nižje nadmorske višine. Ne zdržujte se pod pobočji s pogostimi plazovi ali jih ne prečite! Zaradi toplega vremena se bodo spontano tudi na osojnih legah prožili plazovi mokrega sprijetega snega. Sneg bo ostal ojužen tudi v noči na četrtek. V senčnih legah so v visokogorju v snežni odeji še vedno šibke plasti. Velika verjetnost je tudi za rušenje opasti! Bodite pazljivi!
Nevarnost proženja snežnih plazov bo tako vse do petka nad 1700 metri 2. stopnje. V četrtek bo lokalno, kjer je več snega na prisojnih legah visokogorja PRECEJŠNA, 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov.