Plazovni bilten 4, nedelja 18.12.2022 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v sredo, 21.12.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1800 metri 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1800 metri je 1. stopnje
Snežne razmere
Nad 1900 metri je ob zadnjem sneženju padlo okoli 30 cm snega. Sneženje je v prvem delu spremljal dokaj močan JZ veter, ki je sneg prenašal v zavetrne lege. Kasneje je veter obrnil smer in pihal iz severa. Prenašal je sneg in gradil zamete, opasti in klože. Izpod najvišjih vrhov so se spontano sprožili manjši do srednji plazovi suhega snega. Še vedno so območja z napihanim snegom. Na teh delih je sneg suh in rahel. V globini so še vedno šibke plasti, predvsem med starim in novim snegom.
Pod 1800 metri je snega nekoliko manj. Pod to višino so padavine iz dežja prešle v sneg in nov sneg se je nekoliko boljše sprijel s staro snežno površino. V globini je sneg še vendo nekoliko vlažen, vendar je dokaj kompakten in stabilen. Lokalno so lahko tudi zameti in klože. Temperatura v globini snežne odeje počasi pada. Plasti se bodo dobro sprijele med seboj.
Predviden razvoj vremena
Danes bo temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva okoli -3°C, pihal bo šibak veter. Na 2000 metrih bo temperatura tudi okoli -3°C. Pihal bo šibak SZ veter.
Jutri bo začel dotekati toplejši zrak. V torek bo na 1500 metrih sredi dneva okoli +5°C. Na 2000 metrih bo okoli +7°C. Zračna vlaga bo nizka.
Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri se bo snežna odeja preobražala. Temperatura stare senžne odeje počasi pada. Pod 1700 metri se bodo plasti v stari snežni odeji dobro povezale.
Višje, nad 1700 metri bo preobrazba nekoliko počasnejša, saj so bile temperature nižje. V starem snegu so še vedno šibke plasti, ki se lahko ločijo ob dodatni obremenitvi. Pod grebeni in v ozkih grapah na severnih straneh so lokalno območja z napihanim snegom. Na teh delih je potrebno biti previden, saj lahko z manjšo dodatno obremenitvojo sprožimo kložasti snežni plaz.
Od torka neprej se bodo lavniske razmere spremenile, zaradi dotoka toplega zraka v višine. Na dovolj strmih južnih pobočjih lahko zaradi višjih temperatur snežne odeje in nekoliko ojuženega, vlažnega snega pričakujemo spontano plazenje manjših snežnih plazov. Sneg se bo nekoliko ojužil tudi v višinah.
Zaradi dotoka toplega zraka se bo snežna odeja začela hitreje preobražati in sesedati. Plasti se bodo počasi dobro povezale med seboj. Nad 1800 metri bo nevarnost proženja snežnih plazov ostala 3.stopnje vendar se bo od četrtka naprej počasi zmanjševala, saj se bo v višinah počasi ohlajalo. Lokalno, kjer so večji nanosti snega lahko z dodatno obremenitvijo sprožite snežni plaz, saj je med staro in novo snežno odejo, predvsem nad 1700 metri kritična plast! Zračna vlaga bo zelo nizka, zato ne pričakujemo večje odjuge ali taljenja snega.