Plazovni bilten 39, ponedelejek 20.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 23.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nad 2000 metri je 2. stopnje.
Snežne razmere
Preko vikenda se je ozračje ogrelo in snežna odeja je bila čez dan ojužena. V nočnem času je površinsko pomrznila. Na nižje nadmorskih višinah se je sneg hitreje talil. Tudi v visokogorju je bil sneg čez dan površinsko omehčan. Pojavljali so se majhni snežni plazovi mokrega sprijetega snega na vseh pobočjih, ki so se prožili spontano. V nedeljo je pihal tudi JZ veter s sunki do 50 km/h, ki je prinašal vlažen zrak in je močno vplival na snežno odejo.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v hribih nad Tržičem oblačno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli +3°C, na 2000 metrih okoli -1°C. Pihal bo SV veter do 20 km/h. Danes bo občasno deževalo, nad nekje 1700 metri pa rahlo snežilo. Količine bodo majhne. Jutri, v torek bo v dopoldanskem časnu delno jasno, popoldne pa se bo pooblačilo. Topleje bo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +8°C, na 2000 metrih okoli +3°C. V sredo bo nekoliko več sonca.
Tendenca snežnih razmer
Sneg se je v zadnjih dneh čez dan topil, veliko hitreje v sredogorju na nižjih nadmorskih višinah. V nočnem času je sneg površinsko pomrzil. Tudi v prihodnjih dneh bodo temperature čez dan dokaj visoke. Sneg bo omehčan in se bo tudi topil. Danes, v ponedeljek pričakujemo nekaj padavin. Meja sneženja bo nekje na 1700 metri. Količine bodo majhne in ne bodo močno vplivale na plazovne in snežne razmere. Pričakujemo, da se bodo čez dan spontano prožili manjši plazovi mokrega sprijetega snega in zdrsni plazovi na vseh pobočjih visokogorja. Pod 1300 metri je snega malo.
Na splošno je snežna odeja predelana in stabilna. Kritične plasti v snežni odeji so še vedno lokalno nad 1800 metrov, vendar se bodo plasti v snežni odeji v naslednjih dneh še bolje povezale.
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov bo tako nad 2000 metri 2. stopnje, nižje bo prve stopnje. Nevarnost se bo nekoliko povečala danes, v ponedeljek med padavinami, saj bo dež nekoliko povečal gostoto snežne odeje.