Plazovni bilten 37, sreda 15.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 17.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1800 metri je 1. stopnja po petstopenjski lestvici.
Snežne razmere
V sredogorju, vse do višine približno 1600 metrov ni zapadlo veliko snega. Višje v visokogorju, nad 1800 metri je začelo snežiti nekoliko prej, vedar snega ni padlo več kot 15 cm. Sneg je na vseh višinah padel na vlažno podlago in se je razmeroma dobro sprijel. Sneženje je sprva spremljal močan JZ veter, ki je sneg prenašav in gradil nova kložasta območja. Včeraj zvečer je veter obrnil smer in je pihal iz severa. Ohladilo se je. V večernih urah je padlo nekaj centimetrov snega nad 1500 metri. Sneg je do jutra lokalno povšinsko pomrznil in naredila se je skorja. Snežna odeja se je v globino ogrela in je razmočena vse do tal do višine 1600 metrov.
Star sneg se je tudi sesedal in topil na nižjih nadmorskih višinah. Na pobočjih pod 1200 metri je snega malo ali skoraj nič več. Nov sneg na teh višinah ni spremenil plazovnih in snežnih razmer.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških hribih dopoldne oblačno, popoldne pa se bo oblačnost trgala. Dopoldne bo še naletaval sneg. Zapadlo ne bo več kot nekaj centimetrov snega. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -3°C, na 2000 metrih okoli -7°C. Pihal bo severni veter s sunki do 40 km/h. Jutri, v četrtek bo več sonca. Temperature bodo podobne današnjim. Severni veter se bo nekoliko umiril. V petek bo začel iz juga pritekati k nam bolj topel zrak. Višina ničte izoterme bo ponovno nad 3000 metri.
Tendenca snežnih razmer
Sneg, ki je padel včeraj čez dan se je razmeroma dobro sprije s staro snežno površino, saj je bila ta mokra. Sprva je sneženje spremljal močan JZ veter, ki je sneg prenašav v zavetrne lege in gradil kložasta območja. Teh je največ pod grebeni na severnih straneh, na pobočjih in v ozkih grapah visokogorja. Včeraj zvečer je veter obrnil smer in je začel pihati iz severa. V visokogorju, kjer je bil sneg bolj suh ga je začel prenašati na južna pobočja, kjer so nastala območja z napihanim snegom. Na vseh straneh pod grebeni visokogorja vse do petka zjutraj lahko z dodatno obremenitvijo sprožite snežni plaz. Do današnjega jutra je na 1600 metrih padlo do 5 cm snega, višje na okoli 2000 metrih pa do okoli 15 cm snega. Nekoliko več snega je na območju Stola.
Snežna odeja je v visokogorju lokalno površinsko pomrznila. Na grebenih novega snega ni veliko, saj ga je odpihnil veter. Meja sneženja je danes na okoli 1000 metri, kjer je zapadlo 2 cm snega.
Jutri bodo plazovne in snežne razmere podobne. Temperature zraka bodo podobne današnjim. Veter bo še v manjših količinah prenašal sneg. S soncem obsijana pobočja in območja do 1500 metrov se bodo čez dan povšinsko zmehčala, v noči na petek bo sneg pomrznil. Višje v visokogorju bo sneg ostal suh. Sneg v grapah in pod grebeni visokogorja na severnih straneh bo ostal suh in nepredelan. V noči na petek se bo ozračje začelo segrevati. Plazovne in snežne razmere se bodo nekoliko spremenile.
Danes in vse do petka zjutraj bo nad 1800 metri 2. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič, pod 1800 metri pa 1. stopnje.