Plazovni bilten 36, ponedeljek 13.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 15.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po petsopenjski evropski lestvici. Nad 1600 metri bo od ponedeljka popoldne naprej 2. stopnja.
Snežne razmere
V soboto in nedeljo je snežna povpršina v nočnem času pomrznila. Nastala so večja območja poledenelih površin do najvišjih vrhov in grebenov. Sončno obsevanje je čez dan na prisojnih legah zmehčalo snežno odejo. Sneg se je na teh delih topil in posedal. V visokogorju so se spontano prožili zdrsni ali talni plazovi, ponekod iz grebena Košute tudi večji, ki so dosegli svoje maksimalne dosege. Na osojnih legah je sneg ostal pomrznjen tudi čez dan.
Stara snežna odeja na osojnih legah je po večini stabilna. Nižje v sredogorju, pod 1250 metrih je snega zelo malo in je pomrznjen. Na prisojnih legah pa se je ob sončenm vremenu in dokaj visokih temperaturah tudi hitro topil.
Predviden razvoj vremena
Danes bo v tržiških hribih delno oblačno. Dopolde bo tudi nekaj sonca. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +5°C, na 2000 metrih okoli +2°C. Dopoldne bo pihal zahodni veter, popoldne pa okrepljen JZ veter, ki bo prinašal vlažen zrak. Pooblačilo se bo. Višina ničte izoterme bo nad 3000 metri. Snežna površina bo ojužena. V torek bo oblačno s padavinami. Sprva bo deževalo vse do višine približno 2000 metrov. V popoldanskem času se mo beja sneženja začela spuščati. V noči na sredo bo zapihal severni veter. Do srede dopoldan lahko v visokogorju zapade nakej snega, ki ga bo spremljal veter severnih smeri. Nov sneg bo tudi v sredogorju, nad višino približno 1000 metrov, vendar bo snega malo.
Tendenca snežnih razmer
Danes dopoldan bodo snežne in plazovne razmere ostale skoraj nespremenjene. V popoldanskem času bo snežna odeja, predvsem na južnih pobočjih postala vse bolj vlažna zaradi dotekanja visoke zračne vlage. Tudi na osojnih pobočjih bo omehčana, predvsem do višine približno 1900 metrov. Jutri, v torek bo sprva deževalo vse do višine 2000 metrov in snežna površina bo mokra. Meja sneženja se bo v popoldanskem času začela spuščati in začelo bo snežiti. Sneg bo padel na vlažno snežno površino in se bo razmeroma dobro sprijel. V noči na sredo bo začel pihati severni veter, meja sneženja se bo začela spuščati. Severni veter, bo predvsem nad 1700 metri prenašal sneg in ga odlagal na zavetrne lege, kjer bo gradil nova kložasta območja in zamete. Na teh delih bo nevarnost, da s svojo težo sprožite snežni plaz! Pričakujemo, da bo nad 1700 metri do 15 cm novega snega. V sredogorju bo novega snega manj. Sneženje bo v sredo dopoldan že ponehalo.
Od danes popoldne, bo nevarnost proženja snežnih plazov nad 1600 metri 2. stopnje. Lokalno bo nevarnost proženja snežnih plazov od jutri, torka naprej nad 1800 metri lahko tudi višja. Jutri in v sredo vam odsvetujemo obisk visokogorja.