Plazovni bilten 35, sobota 11.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek, 13.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po petsopenjski evropski lestvici. Lokalno je nad 2000 metri 2. stopnja.
Snežne razmere
v dveh dneh se je snežna odeja vse do višine 2000 metrov močno navlažila ozirom ojužila. Višje, kjer je bila megla je bil sneg lokalno tudi še deloma suh. Spontano so se prožili manjši do srednji plazovi mokrega sprijetega snega. Na prisojnih legah so bili pogosti tudi zdrsni ali talni plazovi. Hoja pod takimi pobočji je bila nepredvidljiva. Snežna odeja se je bolj topila in posedala v sredogorju oziroma na nižjih nadmorskih višinah.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v soboto bo v tržiških gorah oblačno. Dopoldne se bo delno zjasnilo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli +1°C, na 2000 metrih okoli -3°C. V visokogorju bo pihal šibah SZ do S veter. V nedeljo bo lepo vreme. Še nekoliko bolj se bo ohladilo v noči na nedeljo. Snežna odeja bo pomrznila. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli -2°C, na 2000 metrih pa okoli -5°C. Pihal bo Z do SZ veter s sunki do 30 km/h.
Tendenca snežnih razmer
V noči na soboto se bo ozračje začelo ohlajati. Snežna odeja postopoma postaja vse bolj stabilna. Sneg bo nad 1200 metri pomrznil in nastala bo skorja. V visokogorju nad 1900 metri so še vedno šibke plasti v snežni odeji. Do nedelje se bodo ledene površine močno povečale. Skoraj na vseh pobočjih bo ledeno. Uporabljajte opremo, ki je primerna za take razmere. Splošna nevarnost proženja snežnih plazov se je zmanjšala in bo pod 2000 metrih vse do ponedeljka majhna, 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.