Plazovni bilten 34, četrtek 9.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 10.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1800 metri je PRECEJŠNJA, 3. stopnje po pet stopenjski evropski lestvici. Pod 1800 metri je 1. stopnje.
Snežne razmere
V preteklih dneh je bilo nekaj padavin. V visokogorju in tudi v sredogorju nad 1200 metri je padal suh sneg, ki ga je prenašal veter in gradil nova kložasta območja. Teh je več v visokogorju na severnih pobočjih. Po večini je snežna odeja dobro utrjena in stabilna.
Predviden razvoj vremena
Danes se bo v tržiških gorah ogrelo. Ničta izoterma bo nad 2200 metri. Temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva bo okoli +3°C, na 2000 metrih okoli +1°C. Zrak bo vlažen. V visokogorju bo pihal močan JZ veter s sunki do 90 km/h, ki bo prinašal vlažen zrak. V dopoldansme času bo tudi nekaj padavin. Jutri, v petek bo oblačno s padavinami. Še nekoliko bolj bo toplo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +7°C, na 2000 metrih okoli +2°C. Veter se bo nekoliko umiril.
Tendenca snežnih razmer
V današnji noči, v noči na četrtek se je ozračje začelo ogrevati in začel je pritekati tudi vlažen zrak, ki bosta močno vplivala na snežno odejo. Sneg je že vlažen do višine 1600 metrov. Tudi danes se bo postopama ogrevalo in višina ničte izoterme bo nad 2200 metri. Sneg, ki je padel v zadnjih dneh se bo močno ojužil vse to te višine. Nad 1800 metri, kjer je več snega se bodo spontano prožili plazovi mokrega sprijetega snega. Ne izključujemo tudi proženje zdrsnih plazov v sredogorju na mestih, kjer je travnata podlaga in dovolj velika naklonina. Sneg se bo v sredogorju in tudi v visokogorju posedal in topil.
Tudi jutri bodo plazovne in snežne razmere podobne. Še nekoliko topleje bo in nevarnost proženja snežnih plazov bo tudi jutri nad okoli 1800 metri PRECEJŠNJA, vendar se bo postopoma zmanjševala.
Ne zadržujte se pod pobočji, kjer so snežni plazovi pogosti. Nevarnost bo tudi padanje kamenja iz ostenij. Nižje v sredogorju je snega manj. V noči na soboto se bo zrak začel ohlajati , zato bo nevarnost proženja snežnih plazov manjša.