Plazovni bilten 33, ponedeljek 6.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v sredo, 8.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 2. stopnje po pet stopenjski evropski lestvici. Pod 1700 metri je 1. stopnja.
Snežne razmere
Dokaj visoke temperature v soboto in sončno obsevanje je močno vplivalo na snežno odejo, predvsem na prisojnih pobočjih. Na teh delih so se prožili posamezni manjši do srednji zdrsni ali talni plazovi in plazovi mokrega sprijetega snega. Na osojnih pobočjih nad 1700 metri je bi lsneg še vedno suh in rahel. Snežna odeja na pobočjih nad 1700 metri obrnjena na SZ, S in SV v sebi skriva še vedno šibke plasti. Najmanj ugodni so vstopi v grape in žlebove, kjer so še območja z napihanim snegom.
Snežna površina je v noči na nedeljo pomrznila in nastala je skorja. Grebeni, vrhovi in posamezna prisojna pobočja so poledenela.
Snežnih padavin ni bilo veliko in niso dodatno vplivale na snežne in plazovne razmere.
Predviden razvoj vremena
Danes popoldan bo oblačno in megleno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -2°C, na 2000 metri pa okoli -5. V visokogorju bo pihal JZ veter s sunki do 50 km/h. Jutri, v torek bo podobno vreme. Čez dan bo občasno snežilo. V visokogorju bo pihal JZ veter s sunki do 60 km/h. Višina ničte izoterme bo na višini okoli 1200 metri. Veliko snega ne pričakujemo. V sredo bo veter še nekoliko močnejši.
Tendenca snežnih razmer
Jutri bo oblačno z nekaj padavinami. Pričakujemo, da bo v visokogorju nad 1500 metri padlo do 10 cm snega, na nižjih nadmorskih višinah pa še manj. Nov sneg bo v visokogorju padel na pomrznjeno snežno površino , predvsem na prisojnih legah. Na teh delih bo slabo sprijet. Sneženje bo spremljal JZ veter, ki bo sneg prenašal in gradil kložasta območja na zavetrnih legah. Gradil bo tudi manjše opasti. Grebeni in določena pobočja bodo spihana do stare snežne površine. Nad 1700 metri so še vedno na severnih pobočjih prosotne šibke plasti v snežni odeji. Nekoliko več pazljivosti je potrebno imeti pri vstopu v žlebove in grape na SZ, S in SV straneh, kjer je še vedno sneg suh, nov sneg pa bo še povečal nevarnost proženja plazov.
Nižje v sredogorju bo sneg padel na vlažno površino in bo dobro sprijet. Zaradi JZ vetra in visoke zračne vlage bo sneg pod 1200 metri ojužen.