Plazovni bilten 32, petek 3.3.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek, 6.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 2. stopnje po pet stopenjski evropski lestvici. Pod 1600 metri bo 1. stopnja. V soboto, 4.3.2023 bo na prisojnih pobočjih nad 1600 metri 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov!! V nedeljo se bo zaradi nižjih temperatur nevarnost proženja znižala in bo 2. stopnje.
Snežne razmere
V preteklih dneh je na okoli 1500 metrih padlo do 30 cm suhega snega. Sneg se je zaradi nizkih temperatur počasi sesedal in še počasneje preobražal. Ker je bil sneg suh, ga je veter tudi odnašal in odložil v zavetrne lege. V visokogorju, na prisojnih straneh ali pobočjih je med staro in novo snežno odejo kritična plast. Na teh delih se je zelo slabo sprijel. V ozkih grapah je nepihan sneg, ki ni stabilen. Široka pobočja osojnih leg so spihana do stare snežne podlage, nekje tudi do kopnega. Vrhovi in grebeni so deloma poledeneli, deloma spihani do trde podlage. Na osojnih pobočjih visokogorja oz. pod grebeni so lokalno večja območja odloženega/napihanega snega, ki bo v soboto postal nestabilen zaradi sončnega obsevanja.
Predviden razvoj vremena
Danes se bo v tržiških hribih zadrževala nizka oblačnost. Na 1500 metrih bo sredi dneva okoli -1°C, pihal bo SV veter do 20 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -4°C, SV veter bo nekoliko močnejši. V dopoldanskem času lahko rahlo naletava sneg. Sneg bo do višine nekje 1600 metrov vlažen zaradi povečane zračne vlage. V noči na soboto se bo zjasnilo. Jutri, v soboto bo po večini jasno in lepo vreme. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +3°C, na 2000 metrih pa okoli -2°C. Pihal bo šibak S veter. V nedeljo bo oblačno. Ohladilo se bo. V popoldanskem času lahko pričakujemo nekaj novih padavin. Meja sneženja bo na okoli 1200 metrih.
Tendenca snežnih razmer
Danes bodo snežne in plazovne razmere ostale skoraj nespremenjene. Sneg, ki bo nalataval danes dopoldne ne bo spremenil plazovnih razmer. Snežna odeja se bo v naslednjih dveh začela hitreje preobražati in sesedati. Do višine nekje 1600 metrov bo sneg bolj vlažen, nižje v sredogorju, na višini okoli 1000 metri tudi močneje ojužen in se bo topil.
Jutri, v soboto se bo čez dan ogrelo. Sončno obsevanje bo močno vplivalo na snežno odejo na prisojnih pobočjih nad 1500 metrih. Pričakujemo, da se bodo spontano prožili plazovi mokrega sprijetega snega, ponekod tudi talni ali zdrsni plazovi. Na teh delih bo nevarnost proženja snežnih plazov PRECEJŠNA, 3. stopnje. Ne zadržujete se pod temi pobočji ali jih ne prečite!. Na osojnih straneh visokogorja bo sneg ostal po večini suh. Zaradi taljenja snega na grebenih bodo ti v noči na nedeljo pomrznili. Tudi drugje, kjer bo snežna površina ojužena, bo ta pomrznila. Na severnih pobočjih visokogorja so v snežni odeji šibke ali kritične plasti, ki so nastale med zadnjimi padavinami. V ozkih grapah in zavetrnih legah je napihan sneg.
Tudi na prisojnih pobočjih in v sredogorju bo površinsko sneg pomrznil in nastala bo skorja. Snežna odeja je pod 1300 metri po večini stabilna.
V nedeljo v popoldanskem času bo začelo rahlo snežiti. Na delih, predvsem na prisojnih straneh sredogorja in visokogorja bo sneg padel na pomrznjeno povšino, kjer bo slabo sprijet s podlago.