Plazovni bilten 31, ponedeljek 27.2.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 3.3.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 2. stopnje po pet stopenjski evropski lestvici. Pod 1400 metri bo 1. stopnja. Lokalno je nad 1900 metri 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov!
Snežne razmere
Na 1500 metrih je v zadnjih dveh dneh padlo do 30 cm suhega snega. Na začetku sneženja je nekje do višine 1600 metrov sneg padel na vlažno staro snežno podlago. Višje v visokogorju, nad 1600 metri pa je padel na tanko pomrznjeno plast. Na tem delu je zelo slabo sprijet. Močan zahodnik in kasneje SV sta sneg prenašala v zavetrne lege in gradila nove plazovne probleme. Veliko je kložastih območij, ki niso stabilna nad 1700 metri. Veliko napihanega snega je tudi v ozkih grapah. Vrhovi in grebeni so po večini spihani do stare snežne ali ledene podlage. Tudi široka pobočja so spihana do trde ali poledenele podlage.
Snežan odeja je bila do višine nekje 1600 metrov pred ohladitvijo vlažna po celi globini. SV veter in nižje temperature zraka sta jo začela ohlajati, vendar je še vedno dovolj globoko ostala vlažna.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v torek bo večinoma oblačno in veter se bo nekoliko umiril. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -8°C, na 2000 metrih pa okoli -9°C. Tudi v sredo bo oblačno vreme. Zvečer lahko rahlo sneži. Vzhodni veter se bo nekoliko okrepil. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -3°C, na 2000 metrih okoli -5°C. V četrtek bo oblačno. Postopno bo topleje.
Tendenca snežnih razmer
Do srede zvečer se plazovne in snežne razmere ne bodo kaj dosti spremenile. Veter, ki je pihal med sneženjem je gradil zamete in klože. Napihanega snega je nekoliko več od JV do Z pobočij, vendar so tudi drugje kložasta območja, ki so lahko precej velika. Na teh delih v visokogorju je nov sneg slabo sprijet s staro pomrznjeno površino in tukaj lahko z dodatno manjšo obremenitvijo sprožite snežni plaz. V sredo zvečer pričakujemo nekaj padavin, ki jih bo spremljaj veter. Ponovno bo gradil nova kložasta območja, vendar ne tako velika kot tokrat, saj bo padavin veliko manj.
V sredogorju se je nov sneg po večini dobro sprijel s staro vlažno snežno podlago.
Postopno se bo zaradi nekoliko višjih temperatur nevarnost proženja snežnih plazov zmanjševala.