Plazovni bilten 3, četrtek 15.12.2022 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v nedeljo, 18.12.2022

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je nad 1700 metri 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nižje je 2. stopnje. Pod 1200 mentri je nevarnosti proženja snežnih plazov majhna, 1.stopnje.
Snežne razmere
V visokogorju je snežna odeja suha in rahla. Še vedno je veliko zametov in klož. Na teh delih je snežna odeja nestabilna. V preteklih dneh so bile temeprature zraka precej nizke. Sneg se je sesedal in zelo počasi preobražal. Pihaj je tudi JZ veter, ki je še dodatno sneg prenašal in gradil nove zamete, klože in opasti. Pod 1600 metri je sneg bolj stabilen.
Predviden razvoj vremena
Meja sneženja se počasi zvišuje in bo jutri, v petek popoldne na okoli 1900 metrov. Pod to višino bo deževalo, višje pa ves čas snežilo. Pričakujemo da bo do sobote zvečer v visokogorju padlo do okoli 30 cm novega snega. Pod 1900 metri bo v petek popoldne dež prehajal v sneg. Do sobote so bo ohladilo. Meja sneženja v soboto bo na okoli 600 metrih. V petek bo v visokogorju pihal JZ veter do 70 km/h, v soboto pa se bo omiril in bo pihal iz severa do 30 km/h.
Tendenca snežnih razmer
Trenutno je snežna odeja v visokogorju še vedno rahla. V noči na petek bo sneg postopoma z nadmorsko višino postajal vse bolj vlažen. Nad 1900 metri bo ves čas snežilo, nižje pa bo nov sneg padel na razmočeno snežno površino zaradi dežja. Zaradi prehoda iz dežja v sneg se bo pod 1900 metri sneg bolše sprijel s staro snežno odejo. Na dovolj velikih nakloninah, v visokogorju (> 35°) zaradi novega snega pričakujemo tudi spontano plazenje. Med sneženjem bo pihal JZ veter, ki bo še dodatno sneg prenašal in odlagal v zavetrne lege, pod grebene (S, SV), kjer bo gradil plazovne probleme. Na teh delih bo sneg zelo nestabilen. Tudi na strmih južnih travnatih pobočjih (>35°) lahko pride do spontanega plazenja (plazovi mokrega snega). Plazovne razmere se bodo danez zvečer poslabšale in bodo zahtevne vse do nedelje. V teh dneh vam odsvetujemo obisk visokogorja.