Plazovni bilten 30, sobota 25.2.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v ponedeljek, 27.2.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo 2. stopnje po pet stopenjski evropski lestvici od sobote popoldne naprej. Pod 1400 metri bo 1. stopnja. Lokalno bo od nedelje naprej nad 1700 metri 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov!
Snežne razmere
V preteklem tednu se je snežna odeja dobro preobražala in sprijemala zaradi dnevnega hoda temperatur. Pojavljali so se številni talni ali zdrsi plazovi mokrega snega, predvsem na prisojnih pobočjih. Nekaj manjših plazov je bilo tudi na osojnih oziroma severnih pobočjih sredogorja in visokogorja. Podirale so se tudi opasti. Zaradi nekoliko višje zračne vlage in višjih temperatur je bil sneg tudi na osojnih pobočjih sredogorja vlažen. Napihana ali kložasta območja so se dobro sprejela s staro snežno odejo.
V nočnem času se je naredila skorja, vendar ne povsod. Grebeni so po večini poledeneli.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v soboto bo dopoldne še delno oblačno. Za kratek čas lahko posije tudi sonce. Popoldne se bo pooblačilo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli +1°C, na 2000 metrih pa okoli -3°C. Meja sneženja bo sprva na okoli 1400 metrih. V noči na nedeljo se bo občutno ohladilo in padavine se bodo krepile. Pihal bo okrepljen vzhodni veter. Nad 1500 metrih bo padlo od 10 do 20 cm snega. V visokogorju, nad 1800 metri lahko pade nekoliko več snega. V nedeljo bo hladno in vetrovno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -8°C, na 2000 metrih pa okoli -12°C. Pihal bo SZ veter do 50 km/h.
Tendenca snežnih razmer
Do jutri popoldan se plazovne in snežne razmere ne bodo bistveno spremenile. Zaradi padavin v obliki dežja bo sneg v sredogorju močno ojužen. Ne izključujemo posamezne plazove mokrega snega na vseh pobočjih. V noči na nedeljo bo zapadlo nekaj snega. V sredogorju bo sneg padel na vlažno snežno površino in se bo razmeroma dobro sprijel. V visokogorju pa bo padel deloma na pomrznjeno površino, kjer se ne bo sprijel. Sneženje bo spremljal močan vzhodni veter, ki bo sneg prenašal in gradil nova kložasta območja. Veliko odloženega snega bo v ozkih grapah. Na delih z napihanim snegom boste lahko z manjšo dodatno obremenitvijo sprožili plaz suhega nesprijetega snega. Široka pobočja in grebeni bodo spihani do stare snežne površine ali do kopnega.
V visokogorju bo padlo nekoliko več snega, zato bo lokalno nad 1700 metri 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov.