Plazovni bilten 29, ponedeljek 20.2.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v petek, 24.2.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 1. stopnje po pet stopenjski evropski lestvici. Vsak dan od 10. ure naprej bo nevarnost proženja snežnih plazov večja.
Snežne razmere
Na prisojnih pobočjih se je sneg preko dneva močno ojužil. Iz dovolj strmih delov s travnato podlago so se spontano prožili številni plazovi mokrega snega in talni plazovi. V nočnem času se je sneg deloma stabiliziral in površinsko tudi pomrznil. Grebeni so v nočnem času poledeneli. Na osojnih legah se je sneg počasi preobražal, predvsem včeraj, ko je bila zračna vlaga nekoliko višja. Snežna odeja se je po globini ogrela in plasti so se še bolje povezale med seboj. V visokogorju, v ozkih grapah na osojnih legah je še rahel sneg.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v ponedeljek bo delno jasno s povečano oblačnostjo. Temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva bo okoli +5°C, na 2000 metrih bo okoli +3°C, pihal bo SZ do S veter do 30 km/h. V torek bo jasno in toplo. Višina ničte izoterme bo nad 2800 metri. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +9°C, na 2000 metrih okoli +5°C. Veter v visokogorju se bo nekoliko umiril. V sredo bo nekoliko več oblačnosti z nekoliko nižjimi temperaturami kot v torek, vendar bo še vedno toplo. Zračna vlaga bo narasla.
Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo v naslednjih dneh v sredogorju in visokogorju na prisojnih legah dobro preobraža. Na nižjih nadmorskih višinah sredogorja se bo snežna odeja zaradi sončnega obsevanja in dokaj visokih temperatur za ta čas tudi ojužila in topila.
Na prisojnih pobočjih se bodo še vedno spontano prožili plazovi mokrega snega in talni ali zdrsni plazovi, vendar samo čez dan. V nočnem času se bo snežna odeja zaradi nižjih temperatur stabilizirala in pomrznila. Ne zadržujte se pod temi pobočji.
V senčnih legah visokogorja, v ozkih grapah in žlebovih bo sneg ostal po večini suh. Široka pobočja so trda, na mestih tudi poledenela. Še vedno so območja z nestabilno snežno odejo v visokogorju, vendar so majhna in jih je malo!
Zaradi sončnega obsevanja prisojnih pobočij ostaja možnost rušenja opasti, predvsem v torek. Bodite pazljivi!