Plazovni bilten 26, nedelja 12.2.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v torek, 14.2.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1700 metri je ZMERNA 2. stopnje, pod 1700 metri pa 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. V ponedeljek bo preko dneva nad 1300 metrih nevarnost proženja snežnih plazov 2. stopnje.
Snežne razmere
Plazovne razmere se niso kaj dosti spremenile od četrtka. Nizke temperature zraka in nizka zračna vlaga sta zelo upočasnila proces preobrazbe in posedanja snežne odeje. Danes, v soboto se je nekoliko ogrelo. Predvsem na prisojnih straneh je bil sneg površinsko nekoliko bolj vlažen. Na dovolj strmih prisojnih travnatih pobočjih je sneg postal nekoliko bolj nestabilen, predvsem tam, kjer je bila snežna odeja že napokana.
V ozkih grapah visokogorja in v senčnih legah sredogorja je lokalno še rahel sneg, so pa razmere različne od lokacije. Grebeni so spihani do trde snežne podlage ali do ledene podlage. Na teh delih je nevarnost zdrsa. Širša osojna pobočja so trda. Med starim snegom oziroma snežno odejo in na novo napihanim snegom so prisotne šibke plasti.
Predviden razvoj vremena
V nedeljo dopoldan bo delno jasno. Temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva bo okoli 0°C, pihal bo šibak S veter. Na 2000 metrih bo okoli -3°C, pihal bo severni veter do 40 km/h. V ponedeljek bo jasno. TEmperature zraka bodo nekolik ovišje. Na 1500 metrih bo okoli +5°C, na 2000 metrih pa okoli +3°C.
Tendenca snežnih razmer
Na osojnih legah bodo plazovne razmere ostale skoraj nespremenjene. V ozkih grapah bo lokalno sneg ostal rahel. Med staro snežno odejo in na novo napihanim snegom so šibke plasti. Na teh delih je potrebno biti pazljiv, saj lahko že ob dodatni večji obremenitvi sprožite snežni plaz. Široka pobočja bodo ostala trda. Določene ozke grape in široka pobočja pa bodo ostala trda in stabilna.
Na prisojnih legah se bo preko dneva sneg površinsko omehčal, predvsem na strmih pobočjih. Na nekaterih pobočjih so vidne razpoke. Veliko previdnost je potrebno posvetiti preko dneva, ko lahko pride do spontanega proženja. Pod temi pobočji se ne zadržujte. Ponoči bo sneg pomrznil in nastala bo skorja.
Na grebenih bo snežna povšina trda, ponekod tudi ledena. Na teh delih lahko pride do zdrsa. Snežna odeja se bo zaradi višjih temperatur v visokogorju začela hitreje sesedati in bo postala še bolj stabilna.
V ponedeljek se bodo temperature zraka še nekoliko vzdignile. Višina ničte izoterme bo na višini okoli 2800 metri. Čez dan bo nevarnost proženja snežnih plazov na prisojnih legah nad 1300 metri 2. stopnje. Ne zadržujtre se pod prisojnimi strmimi pobočji. Na določenih pobočjih so vidne tudi razpoke v snegu.