Plazovni bilten 25, četrtek 9.2.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni plazovni bilten bomo izdali v soboto zvecer, 11.2.2023


Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1700 metri je ZMERNA 2. stopnje, pod 1700 metri pa 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Zmeren SV veter je v visokogorju, ki je pihal v preteklih dneh je odlagal sneg v manjših količinah na zavetrne lege (JV, J, JZ pobočja). Ker so bile temperature zraka nizke, snončno obsevanje pa ni kaj dosti vplivalo na snežno površino je sneg ostal rahel in nepredelan. Na teh delih so se naredila kložasta območja. Grebeni visokogorja so spihani do trde snežne podlage. Pobočja obrnjena proti jugu so delno poledenela. Tudi na osojnih straneh je sneg spihan do trde podlage. Nekaj napihanega snega je tudi v ozkih grapah severnih pobočij. Tukaj je sneg še nepredelan in je zelo slabo sprijet s staro snežno površino. Prisotne so šibke plasti med staro snežno odejo in napihanim snegom. Široka pobočja so po večini stabilna, nekatera pa spihana do kamnite podlage.
V sredogorju je snežna odeja stabilna. Pobočja so spihana do trde podlage. Na prisojnih pobočjih s travnato podlago so ostali deli, kjer je snežna odeja napokana. Ob višjih temperaturah in višji zračni vlagi ob koncu tedna bodo postala zelo nestabilna in nepredvidljiva!
Predviden razvoj vremena
Danes bo temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva okoli -8°C, pihal bo šibak S do SZ veter. Na 2000 metrih bo okoli -10°C, pihal bo Z veter do 20 km/h. Danes bo dopoldne delno oblačno a se bo oblačnost hitro trgala. Jutri bo jasno in ogrelo se bo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -3°C, na 2000 metrih pa okoli -4°C. V soboto bo več oblačnosti in še topleje. Višina ničte izoterme bo na višini okoli 2000 metrov. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo nekoliko povečala.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju bodo danes in jutri snežne in plazovne razmere ostale skoraj nespremenjene. Grebeni so spihani do trde podlage zato na teh delih obstaja nevarnost zdrsa. V nekatere ozkih grapah severnih pobočij je še napihan rahel sneg, med staro in napihano snežno odejo pa so šibke plasti. Na teh delih lahko z dodatno obremenitvijo sprožite kložasti snežni plaz. Iz prehoda iz trde snežne podlage v rahel sneg pa bodite zelo previdni! Široka severna pobočja bodo po večini ostala stabilna in trda. Zelo malo je poledenelih delov. Uporabljajte opremo, ki je primerna za take razmere!
Tudi v sredogorju je po večini snežna povpršina trda in snežna odeja stabilna. So določena območja z napihanim snegom, ki so nestabilna, vendar je teh območij malo. Bodite previdni!
Ob koncu tedna se bo ozračje ogrelo, zato se bo nevarnost proženja snežnih plazov čez dan nekoliko povečala.

Download PDFFacebook


Instagram


DOMOV