Plazovni bilten 24, ponedeljek 6.2.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v četrtek, 9.2.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad gozdno mejo je PRECEJŠNA, 3. stopnje (ponedeljek in torek), pod gozdno mejo pa 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. V sredo in četrtek bo nevarnost proženja snežnih plazov nad gozdno mejo 2. stopnje.
Snežne razmere
Močan SV veter, ki je pihal v soboto je prenašal suh sneg in gradil zamete in klože. Iz dovolj strmih ostenij so se spontano prožili majhni snežni plazovi ali osipi. Grebeni so spihani do trde snežne podlage in poledeneli. Nad nekje 1700 metri je veter odlagal sneg v ozke grape in sedela. Pobočja so nekje spihana tidi do skalnate podlage. Pod gozdo mejo je snežna odeja po večini stabilna. Razmere za smuko so dobre.
V petek so se predvsem na prisojnih pobočjih, zaradi sončnega obsevanja spontano prožili talni plazovi. V soboto se je ozračje ohladilo in sneg se je stabiliziral. Lokalno je snežna odeja ostala tudi napokana. Tako bo ostalo še kar nekaj časa, saj so tudi v nadaljevanju tedna temperature nizke, sončno obsevanje pa ne bo močno vplivalo na sneg.
Predviden razvoj vremena
Danes bo temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva okoli -8°C, pihal bo S do SV veter do 20 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -12°C, pihal bo SV veter do 40 km/h. Po večini bo od jutri do četrtka jasno vreme. Temperature bodo podobne do četrtka.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju bo na osojnih straneh, predvsem v ozkih grapah sneg ostal rahel in nepredelan. Na teh delih lahko že z dodatno obremenitvijo sporžite snežni plaz. Tudi močan severni veter, ki je pihal v soboto je še dodatno odlagal sneg v zavetrne lege in gradil nova kložasta območja, ki so nestabilna. V snežni odeji so še vedno prisotne šibke plasti. Lokalno je zato nevarnost proženja snežnih plazov precejšna, 3. stopnje. Določena pobočja so spihana do trde snežne podlage. Razmere se zelo razlikujejo. Prisojne lege visokogorja so pomrznjena. Na teh delih je velika nevarnost zdrsa. Veter, ki bo pihal bo v manjših količinah prenašal sneg.
V sredogorju ali pod gozdno mejo bo snežna odeja po večini stabilna. Prisojne lege bodo zaradi nizkih temperatur in nizke zračne vlage ostale povšinsko pomrznjene. Na določenih južnih pobočjih so napoke, ki lahko preko dneva popustijo. Odsvetujemo vam hojo pod takimi pobočji v sredogorju in visokogorju!! Od sredine tedna naprej bo nevarnosto proženja snežnih plazov nad gozdo mejo 2. stopnje.