Plazovni bilten 23, petek 3.2.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v nedeljo, 5.2.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad gozdno mejo je PRECEJŠNA, 3. stopnje, pod gozdno mejo pa 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Snežna odeja je v visokogorju na osojnih straneh lokalno še vedno rahla. Na širokih pobočjih je snežna površina zaradi vetra trda. V preteklih dneh se je sneg počasi sesedal. Veter ga je prenašal v manjših količinah. V ozkih grapah na osojnih straneh nad 1700 metri je še vedno veliko napihanega snega. Zaradi nizkih temperatur in nizke zračne vlage se je zelo počasi preobražal. Na teh delih nad 1700 metri so v snežni odeji šibke plasti. Grebeni so spihani do trde podlage.
Zaradi sončnega obsevanja se je snežna odeja na prisojnih straneh ojužila in obtežila. Iz strmih pobočij s travnato podlago so se v preteklih dveh dneh spontano prožili talni plazovi. V nočnem času, ko se temperature spustijo sneg pomrzne in je bolj stabilen.
V sredogorju se je snežna odeja zaradi nihanja temperatur (topli dnevi, mrzle noči) hitreje preobražala in sesedala.
Predviden razvoj vremena
Danes bo temperatura zraka na 1500 metrih sredi dneva okoli +2°C, pihal bo šibak JZ veter. Dopoldne bo delno jasno, popoldne pa se bo pooblačilo. Na 2000 metrih bo okoli -3°C, pihal bo SZ veter do 40 km/h. Jutri, v soboto bo dopoldne jasno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli -3°C, pihal bo močan severni veter. Na 2000 metrih bo okoli -6°C. Severni veter bo močnejši in bo dopoldne pihal s sunki tudi preko 100 km/h. Popoldne se bo veter nekoliko umiril. Ohladilo se bo.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju na osojnih straneh, predvsem v ozkih grapah nad 1700 metri bodo snežne in plazovne razmere ostale skoraj nespremenjene. Nizke temperature in dokaj nizka zračna vlaga bosta upočasnila preobrazbo snega. Severni veter bo ponovno prenašal suh sneg in gradil območja s plazovnimi problemi. V snežni odeji so šibke plasti. Na delih z napihanim snegom lahko že z dodatno obremenitvijo snežne odeje sprožite snežni plaz. Na prisojne lege bo vplivalo sončno obsevanje. Predvsem jutri dopoldne, ko bodo temperature nekoliko višje se bodo prožili spontani talni plazovi iz dovolj velikih naklonin s travnato podlago. Hoja pod takimi pobočji bo že danes in predvsem jutri nevarna!!! Jutri, v soboto popoldne se bo začelo ohlajati, zato bo snežna odeja postala bolj stabilna. V soboto čez dan bo pihal zelo močan severni veter, ki bo dodatno prenašal sneg in gradil zamete in klože.
V sredogorju, pod 1500 metri se bo snežna odeja hitreje sesedala in preobražala. Po večini je na osojnih legah snežna odeja stabilna. Na določenih prisojnih pobočjih s travnato podlago in dovolj veliko naklonina pa se bodo danes in jutri, v soboto dopoldne tudi tukaj pojavljali talni plazovi. Bodite pazljivi in se izogibajte hoji pod takimi pobočji!!!
Od sobote popoldne naprej, ko se bo temperatura zraka začela spuščati bo stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov pod 1500 metri 1 .stopnje.