Plazovni bilten 22, ponedeljek 30.1.2023 za območje Občine Tržič

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v petek, 3.2.2023

Splošna napoved nevarnosti snežnih plazov
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metri je PRECEJŠNA, 3. stopnje, pod 1500 metri pa 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Snežne razmere
Veter, ki je v preteklih dneh pihal iz SV je prenašal suh sneg in gradil nova kložasta območja. Nizke temperature zraka so upočasnile preobrazbo snežne odeje. Napihan sneg je zelo slabo sprijet s staro snežno površino ali s starejšimi nanosi snega. Spontanih plazov v visokogorju ni bilo veliko in še vedno je veliko območij z napihanim snegom, ki niso stabilni. Grebeni in vrhovi so spihani do trde snežne podlage. Na grebenih so se delale opasti, ki so ponekod že zelo velike.
Tudi v sredogorju je v preteklih dneh sneg ostal suh.
Predviden razvoj vremena
Jutri, v torek bo temepratura zraka na 1500 metrih sredi dneva okoli -3°C, dopoldne bo pihal S do SZ veter s sunki do 40 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -5°C, pihal bo SZ veter do 50 km/h. V sredo se bo nekoliko ogrelo. Višina ničte izoterme bo na višini okoli 1500 metrov. Prevladovalo bo delno oblačno vreme. Zračna vlaga bo razmeroma nizka. V četrtek bodo temperature podobne z nekoliko več oblačnosti.
Tendenca snežnih razmer
V visokogorju na osojnih straneh bo tudi v naslednjih dneh sneg ostal suh in se bo zelo počasi preobražal. V snežni odeji bodo ostale šibke plasti. Na teh delih lahko že z zelo majhno dodatno obremenitvijo sprožite snežni plaz. Velika previdnost naj bo iz trde podlage v globok sneg. Ogromno je območij z napihanim snegom in ta območja bodo ostala nestabilna. Jutri, v torek bo veter še prenašal sneg in gradil nova kložasta območja.
Zaradi snčnega obsevanja in nekoliko višjih temperatur se bodo lahko na prisojnih pobočjih, predvsem tam kjer je travnata podlaga, spontano prožili plazovi mokrega sprijetega snega ali talni plazovi. Izogibajte se hoji pod temi pobočji!
Nevarnost proženja snežnih plazov bo zato sredi dneva nekoliko povečana. Sneg bo v sredogorju in na prisojnih straneh ponoči pomrznil in naredila se bo skorja. Na teh delih se bo tudi hitreje preobražal in bo bolj stabilen.
V visokogorju so še vedno razmere zahtevne, zato vas opozarjamo, da bodite previdni!